Fama de saludable
Aquest és l'aliment molt utilitzat a Catalunya i que pot ser perjudicial per al pàncrees
Un estudi conclou que consumir-ne sovint -si no és integral- pot comportar un augment del risc de patir diabetis del tipus 2
![Quan es blanqueja l'arròs se li retira el segó, que serveix per regular l’índex glucèmic, que, un cop processat, es dispara](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/23d948da-cb88-466b-a7d8-7e41e0900604_16-9-discover-aspect-ratio_default_0.jpg)
Quan es blanqueja l'arròs se li retira el segó, que serveix per regular l’índex glucèmic, que, un cop processat, es dispara / CREATIVE COMMONS
Redacció
Els avenços en el sector científic i tecnològic permeten confirmar algunes creences populars i desmentir-ne moltes altres. La revisió de certs mites afecta també la cuina, ja que alguns informes sobre aliments que fins ara tenien fama de saludables deixen en evidència aquesta idea.
Precisament això és el que ha passat amb l’arròs blanc, un producte ric en nutrients i un clàssic de la cuina catalana però que té conseqüències sobre el pàncrees, entre les quals hi ha un augment del risc de patir diabetis de tipus 2, va sortir a la llum gràcies a un estudi publicat per la revista British Medican Journal (BMJ).
Índex glucèmic
El mètode que es fa servir per blanquejar l'arròs es basa en un processament que inclou la retirada del segó, una de les tres parts que integren aquest aliment. I precisament aquesta modificació estètica és una arma de doble tall, ja que el segó serveix per regular l’índex glucèmic, que, un cop processat, es dispara.
![Una taula plena de plats](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/83577f9f-18cc-4aca-93af-577c250b2b2c_alta-libre-aspect-ratio_default_0_x425y831.jpg)
Una taula plena de plats / Pixabay
Així doncs, la ingesta d’arròs blanquejat provoca un notable augment en la taxa de glucosa en sang i d’insulina, un increment que afecta principalment l’òrgan encarregat de segregar aquesta hormona: el pàncrees, que gradualment perd la capacitat de produir quantitats suficients d’aquesta substància, indispensable per evitar la hiperglucèmia i altres anomalies que provoquen l’aparició de malalties com la diabetis.
En canvi l’arròs integral redueix aquest risc, motiu pel qual és molt més recomanable consumir-lo.
- Més de 20 anys esmorzant cada dissabte al Golden
- Dos professors de Manresa recullen prop de 5.000 signatures per canviar el sistema d’ensenyament
- El superaliment ric en antioxidants que has de consumir cada nit per millorar la memòria
- Detenen un home a Berga per forçar la seva exparella a pujar en un cotxe i retenir-la contra la seva voluntat
- L’Ajuntament estudia la creació de noves piscines públiques a Manresa
- ERC de Sant Vicenç dels Horts demana a la direcció nacional que 'depuri responsabilitats' pel ninot de Junqueras
- Necrològiques del 9 de juliol del 2024
- Canvis en la gratuïtat del Túnel del Cadí: es farà per mitjà d'una app vinculada a la matrícula del vehicle