Marxen les precipitacions, però les ventades es queden. La borrasca Ciarán tornarà a portar aquest divendres a la regió central una jornada marcada pel vent. El Meteocat ha emès un avís per vent a les comarques del Bages, l'Anoia, el Moianès i el Berguedà. L'episodi durarà fins a les 6 de la tarda, i el grau de perill serà especialment alt en aquestes comarques entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda.

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya indica que es manté l'episodi de vent pel dia d'avui i fins diumenge, amb ratxes que podran superar el llindar dels 72 km/h al Pirineu en cotes altes durant el dia de demà i dissabte. A partir de dissabte la probabilitat de superar el llindar disminuirà i la seva distribució geogràfica serà de caràcter local dins la zona d'avís.

D'altra banda, es produirà una devallada general de les temperatures. A les comarques centrals, la mínima se situarà entorn dels 3ºC, mentre que la màxima no superarà els 15ºC a l'interior del país.

Un mort a Madrid i nou ferits a Barcelona per la caiguda d'arbres

Durant la jornada d'ahir, la borrasca va deixar ratxes de fins a 157 km/h a Catalunya. A la regió central, la ratxa més destacada ha estat de 90,7 km/h a Hostalets de Pierola (Anoia). També s'han registrat valors destacats: ratxes de 74,5 km/h a Pujalt i 71,3 km/h a Òdena. A la Cerdanya el vent ha bufat a 105,1 km/h al Cadí Nord-Prat d'Aguió i a 100,8 km/h a la Tosa d'Alp 2500.

En el conjunt de l'Estat, l'episodi de vent va deixar una noia morta al centre de Madrid a causa de la caiguda d'un arbre. També per un arbre, nou persones van resultar ferides al patí d'una escola del barri de la Sagrera de Barcelona. Entre les incidències destacades a la regió central, hi ha la d'un arbre que va caure sobre dos cotxes al barri de la Balconada.

Del total d'incidents, el cos de Bombers de la Generalitat va rebre un total de 213 avisos entre les 5 hores d'aquest matí i les 19:30 hores. La immensa majoria dels serveis van ser per arbres i branques que han caigut a la via pública i elements de façanes que perillaven de caure, tot i que en cap dels serveis s'ha hagut de lamentar cap gran dany. La majoria dels avisos rebuts han estat entre les 16 i les 18 hores, amb un total de 104 avisos en dues hores, i les regions d'emergències on s'han rebut més avisos des de l'inici de l'episodi han estat la Regió d'Emergències Metropolitana Sud, amb 72 avisos, i la Metropolitana Nord, amb 63.

Consells d'autoprotecció davant el fort vent

Protecció Civil recorda que cal extremar especialment les precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l'aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres.

A més, també a nivell urbà cal ser molt prudent amb la possible caiguda d'elements estructurals a la via pública. A nivell preventiu, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Tampoc és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables.