"Tolerància zero". Aquest és el contundent missatge de sor Lucía Caram sobre els abusos sexuals a menors a l'Església. La monja manresana que predica des del convent de Santa Clara ha alçat la veu en un vídeo publicat hores després que la Conferència Episcopal Espanyola anunciï que encarregarà una auditoria al respecte a un bufet d’advocats de Madrid. La religiosa ha demanat que es deixi de "criminalitzar a les víctimes", al mateix temps que ha reclamat responsabilitats pels fets. "Prou de mirar cap a una altra banda", ha sentenciat.

Caram ha justificat que "hi ha motius per assenyalar a l'Església", en considerar que, en alguns casos, "s'ha traït la fe d’aquells que li havien confiat els seus propis fills". Per aquest motiu, veu amb bons ulls que la Conferència demani una auditoria sobre els abusos sexuals a menors, encara que creu que "s'ha trigat a reaccionar". Així, condemna que a l'Església "hi hagi persones que han abusat de la seva autoritat i que s'hagi destrossat la vida d'altres".

La monja ha reflexionat sobre la importància de la predisposició davant un procediment com aquest. "Espero que l'auditoria trobi la col·laboració necessària i que els bisbes posin a disposició de la Conferència els arxius necessaris per treure a la llum la veritat", ha dit afirmat. Així, ha destacat el paper del Papa Francesc, en considerar que l'Església ha reaccionat "gràcies a la seva contundència".

"El dolor no prescriu"

Per sor Lucía, que s'investiguin els fets permet atorgar a les víctimes "el dret a ser reconegudes". En aquest sentit, considera que és clau "escoltar-les i empatitzar amb elles" després d'anys en els quals se les ha "amagat i criminalitzat". Així, ha fet una crida a rebutjar casos d'abusos, sigui quin sigui l'àmbit social en el qual es produeixin.