Aragonès demana "un front democràtic" unitari per defensar Catalunya a les eleccions generals

El president ofereix acords del sobiranisme als ajuntaments, al Parlament i per la "governança" de la Generalitat

Pere Aragonès durant una compareixença aquest dimarts des de la Galeria Gòtica de Palau

Pere Aragonès durant una compareixença aquest dimarts des de la Galeria Gòtica de Palau / EP

ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat un "front democràtic" unitari de les forces sobiranistes i independentistes per a les eleccions espanyoles del 23-J. En una compareixença aquest dimarts des de la Galeria Gòtica de Palau, Aragonès ha alertat que "l'hora és greu", i que cal "defensar Catalunya". "El govern de la dreta i l'extrema dreta espanyoles que vindrà a l'Estat representa un atac frontal contra els pilars bàsics i consens al país", ha advertit. Aragonès també ha ofert acords del sobiranisme als ajuntaments després de les eleccions municipals del passat 28-M. També ha reclamat "enfortir" el Parlament amb una presidència independentista, i trobar els "mecanismes d'estabilitat" en la "governança" de la Generalitat.

"El missatge és clar: l'hora és greu i cal defensar Catalunya". Així ha començat Aragonès la seva compareixença a Palau, l'endemà que el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, convoqués eleccions a les Corts pel 23 de juliol.

El president de la Generalitat ha donat per fet un executiu a Espanya format per PP i Vox: "El govern de la dreta i l'extrema dreta que vindrà a l'Estat és un atac frontal als pilars bàsics i consensos del país". És en aquest marc que Aragonès ha proposat un "front democràtic" del sobiranisme i l'independentisme.

El cap del Govern entén que, de les municipals del 28-M, en surt un "missatge clar": "Ens hem d'entendre. Ho hem de fer", ha reiterat. Aragonès ha explicat que es posa "a disposició" dels partits per construir aquest "front democràtic", sense detallar si passa per una llista unitària o no: "Correspon als partits treballar les fórmules i l'encaix per fer-ho possible". Les formacions polítiques tenen fins al 9 de juny per inscriure les coalicions per concórrer al 23-J.

A Palau deixen la porta oberta a qualsevol escenari. De manera que el "front democràtic" podria traduir-se de diverses maneres -en cas que la proposta prosperi-, ja sigui amb una llista unitària, algun acord programàtic, el compromís per fer acció conjunta a les Corts espanyoles, o formar un grup parlamentari unitari.

Aragonès ha reclamat "generositat" per teixir aquesta "defensa" dels drets i les llibertats, i ha asseverat que cal "com més gent millor". "Tothom s'hi ha de sentir còmode, i contribuiré que així sigui", ha manifestat el president, que ha fet una crida perquè Catalunya "es mobilitzi" el 23-J.

"Cal un nou cicle polític davant d'un govern a l'Estat de la dreta i l'extrema dreta. I cal que ens entenguem", ha insistit Aragonès, que ha apuntat que hi ha "l'oportunitat" de teixir un acord en diferents àmbits. El primer és el "front democràtic", però el president de la Generalitat ha subratllat que també calen enteses en tres escenaris més.

"Governança sòlida, ferma i nova"

L'un és el Parlament. Aragonès ha reclamat que la presidència de la cambra sigui independentista, en un nou prec per acabar amb la interinitat del càrrec, després de la sentència judicial contra Laura Borràs.

En segon lloc, Aragonès ha fet una crida per "trobar i acordar els mecanismes d'estabilitat en la governança del país", que ha reclamat que siguin "sòlids, ferms i nous". "Els atacs que vindran ens han de trobar més forts, units i preparats", ha afegit.

En un tercer àmbit, el president de la Generalitat ha demanat una "entesa" del sobiranisme i l'independentisme als ajuntaments, després dels resultats del 28-M. unitat x defensar CAT i els elements bàsics que compartim com a país.

Aragonès ha tancat la porta a avançar eleccions a Catalunya, l'endemà que ja ho fes el president d'ERC, Oriol Junqueras, en roda de premsa a la seu republicana. El cap del Govern ha reconegut que els resultats del seu partit el 28-M "no són bons", i ha assumit la "necessitat" del Govern per "millorar àmbits d'actuació" i fer arribar les seves decisions.

L'acord de claredat, a la nevera

Aragonès també ha admès que el procés de negociació amb l'Estat queda ara aparcat. El Govern ja havia assumit que la taula de diàleg no es tornaria a reunir el 2023, amb la perspectiva d'unes eleccions espanyoles a finals d'any. Però la convocatòria pel 23-J i la formació d'un possible govern de PP i Vox -que Aragonès ha assumit- allunya encara més el diàleg amb l'Estat.

De fet, deixa a la nevera el calendari de l'acord de claredat. L'òrgan que dirigeix el politòleg Marc Sanjaume havia de publicar al juny les conclusions del seu treball, i reunir els partits catalans. Aquest full de ruta queda ara aparcat.

Aragonès ha explicat durant la compareixença que l'escenari és ara "nou", i que davant d'un govern de PP i Vox, les condicions per avançar en la resolució del conflicte són "impossibles". "Caldrà defensar Catalunya. Venen moments complicats però ens han de veure com més forts millor", ha justificat.

D'aquesta manera, Aragonès congela l'acord de claredat per centrar-se en el "front democràtic": "Les circumstàncies de qui governa l'Estat no les decidirà Catalunya, malauradament. I ens hem de preparar per generar, al futur, les condicions per reprendre el camí amb més força".