PATUM 2023

La Patum de La Llar fa el salt a la plaça de Sant Pere de Berga

La pluja no impedeix que els alumnes de l'escola d'educació especial Santa Maria de Queralt i usuaris dels serveis de la Fundació La Llar facin enguany la seva Patum a l'escenari principal de la festa pel 50è aniversari

La plaça de Sant Pere de Berga salta la Patum de la Llar

Eduard Vega / Anna Costa

La plaça de Sant Pere de Berga ja ha saltat la primera Patum. Aquest dimarts s'ha fet la Patum de La Llar, la més inclusiva, la més sentida i també la més entranyable. Enguany, els alumnes de l’escola d’educació especial Santa Maria de Queralt i els usuaris dels serveis de la Fundació La Llar han fet la seva Patum a la plaça de Sant Pere en comptes de fer-la al pati de l’escola amb motiu del 50è aniversari de la fundació, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones del Berguedà amb discapacitat intel·lectual.

Tot i que un fort ruixat ha fer endarrerir l’inici mitja hora, a les 7 de la tarda arrencava la Patum de la Llar amb el repic del tabal que ha fet sonar per segon any Joan Puigcercós. Va amb caminador, però això no li ha impedit fer sonar el tabal des de l’entarimat del tabaler. Un grup de fisioterapeutes l'han pujat fins dalt i des d’allà ha marcat l’inici de la festa. Han fer un salt totes les comparses i també hi va hagut salt de plens i tirabols.

En total, 58 nois i nois amb diversitat funcional han participat activament de les comparses i 8 han tocat amb la Banda de l’Escola de Música de Berga. Ho han fet envoltats dels usuaris del centre i de nombrosos berguedans i patumaires que, malgrat la pluja, es van voler sumar a l’anomenada Patum de la il·lusió o dels sentiments.

Patum de la Llar a la plaça de Sant Pere

La Fundació La Llar ha viscut una jornada històrica: «És un gran dia per a l’entitat, estem molt contents de poder fer Patum a la plaça», ha remarcat la presidenta la Fundació, Cecília Camprubí. La Patum de la Llar (que va néixer l’any 1978) només s’havia fet a la plaça quan l’escola va complir 25 anys.

Sobre la possibilitat de fer-hi la Patum de la Llar cada any, Camprubí ha volgut ser prudent. No ha amagat que «les ganes i la il·lusió hi són», però sent conscient que s’ha de valorar bé: «N’hem de parlar perquè hi ha molta logística». En aquest sentit, l’alcalde i regidor de Patum, Ivan Sànchez, ha apostat perquè es quedin a la plaça: « La de la Llar és una Patum més. Si no es queden no serà per l’Ajuntament, al contrari, posarem les facilitats que calgui».

Visita del conseller Campuzano

El conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, ha seguit la Patum de la Llar des del balcó de l’Ajuntament de Berga.Ha destacat que el Berguedà compta amb un teixit social compromès amb la inclusió: «La comarca té molta energia social i que s’expressi amb una de les festes més emblemàtiques del país com és la Patum té una gran càrrega simbòlica». Simbòlica, ha dit, «per expressar que estem construint una societat inclusiva i que garanteixi drets a tots els ciutadans». I ha conclòs que amb la Patum de La Llar «es fa visible la realitat de la discapacitat, i ho necessitem

La plaça de Sant Pere salta la Patum més inclusiva

Anna Costa

L'agenda per aquest dimecres

El tabaler i els quatre gegants, al so de la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga, farana la tradicional passada del dimecres de Corpus al migdia. L'acte tindrà lloc a les 12 h a la plaça de Sant Pere.

A la mateixa ubicació, a les 20 h, tabal, maces, guites i gegants vells, acompanyats per la Cobla Pirineu, sortiran de la plaça de Sant Pere i faran els salts corresponents als emplaçaments escollits per les autoritats locals. Acabaran amb tirabols a la plaça de Sant Joan i a la plaça de Sant Pere.

[object Object]

Descarrega’t en aquest enllaç el programa oficial de La Patum 2023. A més dels actes i el pòrtic de l'equip de govern també inclou un text de l'historiador berguedà Albert Rumbo sobre el 18è aniversari de la declaració de la Patum com a Obra Mestre del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.