Dinou persones han mort en accidents des del gener, tres d'elles a la Catalunya central

Dues de les víctimes mortals a la regió eren vianants i una anava al volant

Una alerta per un accident de trànsit

Una alerta per un accident de trànsit / TRÀNSIT

Redacció

El Servei Català de Trànsit informa que, fins al 29 de febrer, enguany han perdut la vida 19 persones en 19 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya, tres d'elles a la Catalunya central. Durant el mateix període de l'any passat, van morir 20 persones en 18 sinistres mortals. Al llarg d'aquests primers dos mesos del 2024 també s'han registrat 93 ferits greus, un 11,4% menys que en mateix període del 2023.

De les 19 víctimes mortals, 17 eren homes i 2, dones. Dels 17 homes, 15 eren conductors i 2 eren vianants. En el cas de les dues dones, les dues eren conductores. El primer accident a la regió va ser a la C-55, a Castellbell i el Vilar, quan un home que travessava la via va morir envestit per un turisme; el segon va tenir lloc a la C-25, a Sallent, quan un conductor va morir després d'impactar amb la roda perduda d'un remolc; i el tercer va passar a la C-37, a Santa Margarida de Montbui, quan un turisme va atropellar un vianant.

1 de cada 3 morts és motorista

Pel que fa al col·lectiu de vulnerables, de les 19 víctimes mortals, una tercera part eren motoristes (6) i 2 eren vianants. Es manté, per tant, aquesta proporció de motoristes morts respecte el total de víctimes mortals i persisteix, en definitiva, l'elevada sinistralitat de les persones que circulen amb motocicleta, atès que el 2023 van morir 2 motoristes, i al 2019, 4. Des de l'SCT, s'insta a motoristes, ciclistes i vianants a tenir més percepció del risc i consciència de la seva fragilitat, i a la resta d'usuaris, respecte i prudència per reduir les víctimes dels col·lectius vulnerables.

Pel que fa als sinistres, dels 19 accidents mortals, 7 han estat col·lisions amb un sol vehicle i 12 amb més d'un vehicle implicat. En les col·lisions amb més d'un vehicle, el 41% han estat xocs frontals. Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, 10 han tingut lloc en dia feiner i 9 en cap de setmana, festiu o vigília de festiu. D'altra banda, la franja de la tarda acumula més víctimes mortals (10) que el matí (6) i la nit (3).

Finalment, si analitzem la sinistralitat mortal per franja d'edat, s'observa que la franja de 55 a 64 anys (4 morts) i la de 65 a 74 (4) sumen quasi la meitat del total de víctimes mortals.