16 i 17 de juny

Carlos Núñez i Xavi Sarrià seran els caps de cartell del festival Desfolca't de Calaf

El certamen, amb vuit concert, se celebrarà el 16 i 17 de juny i retrà homenatge a l'acordionista Kepa Junkera

Carlos Núñez, al Palau de la Música

Carlos Núñez, al Palau de la Música / FERRAN SENDRA /ACN

Redacció

El festival de música d'arrel i cultura popular Desfolca't se celebrarà el 16 i 17 de juny a Calaf amb vuit concerts. El músic gallec Carlos Núñez i el valencià Xavi Sarrià són els caps de cartell d'una programació que també inclou les actuacions d'Alaire, The Buckets Brothers, Betzuca, Fetus, La Puntual Folk i Mar Pujol. La inauguració del festival, que celebra la 31a edició, serà el divendres 16 amb la projecció del documental Berpiztu, que aborda la trajectòria professional de Kepa Junkera i com s'ha anat recuperant de l'ictus que va patir fa més de quatre anys.

El Desfolca’t, que ha sabut mantenir l’essència amb la què el 1992 es va presentar la primera trobada d'acordionistes organitzada per Joanet de les Colònies, s'ha convertit en un festival referent de la cultura popular i en un punt de trobada per als amants del folk i de la música d’arrel en un certamen que involucra tot un poble. La música, els balls i els tallers se celebraran de forma simultània al llarg dels dos dies de festival. L’edició d’enguay manté el format de l’any passat -que celebrava tres dècades- amb un espai gastronòmic amb diverses Food Trucks amb productes de proximitat i de qualitat, on els petits productors en seran protagonistes. A les barres, varietat de cerveses de La Guineu.

El festival

El divendres 16 de juny s'inaugurarà el festival a les 20h en forma d’homenatge a Kepa Junkera, un dels grans noms del món del folk, amb la projecció al Casal de Calaf de Berpiztu, un documental que aborda la seva trajectòria professional i explica com va ser la recuperació del músic, que durant molts anys ha estat cap de cartell del Desfolca’t, després l’ictus que va patir l’any 2018. Després de la projecció s’ha previst un sopar popular i de les 21.30 a 23 h, al pati del Casal de Calaf, es podrà gaudir del swing and roll dels The Buckets Brothers.

El dissabte 17 de juny, de 10.30 a 13.30 h el Casino de Calaf acollirà un taller on s'aprendrà a tocar les castanyoles a l'estil menorquí i mallorquí al ritme de la jota, el fandango i el bolero. Si algú no en té, el festival li'n proporcionarà. De 10 a 13 h el Mercat de Calaf acollirà la matinal de cultura popular, amb la participació de gegants, bastoners i una petita cercavila pel mercat amb el grup La Diatònica. El Desfolca’t també compta amb un Espai Off creat perquè els artistes puguin tocar lliurement i donar-se a conèixer. A les 18 h a la plaça de les Eres es podrà gaudir del treball de la compositora i guitarrista Mar Pujol. La cantautora pren com a referents Marala, Faneka, Maria Arnal o Sílvia Pérez Cruz per crear melodies que connecten a la terra. A les 19 h la plaça Ravalet serà l’escenari d'Alaire. El quartet musical d’arrels catalanes, andaluses i irlandeses, combina elements de rumba, ritmes llatins, el sabor clàssic del folk celta i el flamenc, per crear un ambient festiu. Paral·lament, a les 19.30 h, a la plaça de les Eres, actuarà la formació emergent de música d’arrel tradicional, La Puntual Folk, amb un repertori de temes tradicionals de la música catalana, melodies d'altres tradicions musicals i composicions pròpies. Una proposta per participar en un ball obert.

A les 21 h a la plaça Gran es presentarà el Desfolca’t i es donarà la benvinguda al públic i artistes i mitja hora més tard, començarà l’actuació central del festival, Carlos Núñez, el músic gallec reconegut internacionalment que, amb més de trenta anys als escenaris i amb més d’un milió de discos venuts arreu del món, arriba a Calaf per omplir la plaça amb els sons dels seus instruments: la gaita i les flautes. A les 23.30 i fins a la 1 de la matinada, a la plaça de les Eres, el grup egarenc Betzuca oferirà un concert amb diverses peces del seu folk particular a partir del violí i l’acordió diatònic. Simultàniament, a la Plaça Ravalet es podrà escoltar el grup empordanès de punk-rock, Fetus + Belda en un concert on conviuran la cançó de taverna, el punk rock i el folk amb els sons tradicionals de l’acordió diatònic, el sac de gemecs o el flabiol. El final de festa està previst a la 01.30 h de la matinada amb l’actuació del músic valencià Xavi Sarrià, que després de 20 anys al capdavant d’Obrint Pas, el 2017 va engegar el seu projecte en solitari. Al llarg del concert, el músic desgranarà temes del seu nou treball en què els ecos de la tradició mediterrània i valenciana es mesclen amb el rock, l’ska i el reggae.