Música per parlar amb el vent

La manresana Berta Sala va estrenar divendres el seu repertori ecointimista als jardins de la Cova

Marc Serena

Marc Serena

A l’aire lliure, sobre la gespa d’un camp de futbol, amb vistes a Montserrat i soroll de cigales de fons. Aquest és l’escenari on Berta Sala va presentar divendres les cançons d’un disc que encara ha de sortir. Va ser als jardins de la Cova de Sant Ignasi dins del cicle Sons del Camí, que té lloc aquests dies a Manresa.

El nou disc es dirà “Sense saber-ho” i va descobrint-lo mica en mica, publicant a les plataformes musicals peces aïllades. De moment no té previst editar-lo en format físic però si que ha recollit les lletres, i algun poema més, en forma de petit llibret il·lustrat que ven als concerts.

Són cançons escrites entre l’abril del 2020 i el juny del 2022, uns mesos que a Sala se li van fer “llargs i difícils” i on se li va “esquerdar la innocència”. El desamor, l’intimitat i les seves reflexions vitals donen forma a les composicions, sovint vinculades a la natura com a Si pogués parlar amb el vent.

Una nova generació de músics

El cel s’anava enfosquint mentre sonaven cançons, moltes d’elles encara inèdites. Les va defensar segura, acomboiada d’una banda de quatre músics de la seva generació, aquests que han rebut una millor formació musical que l’anterior però que, per un estrany motiu, semblen més rígids i freds.

Ben sonoritzats i il·luminats, que no sempre és de rebut, la banda va desplegar una paleta d’arranjaments senzills però càlids. Del repertori propi hi va destacar la familiar Havanera del nord (del disc Hertogstraat, 2020) i els aires jazz de Deu ser això (Songs of my friend, 2022). La versió del Pare de Joan Manuel Serrat va ser el moment de la nit amb més intensitat, encara que també continguda.

Les cançons es van anar intercalant amb versos de Maria Mercè Marçal, Blanca Llum Vidal, Felícia Fuster i Carles Dach. S’hi va trobar a faltar la cançó Sola, que fa dos anys va gravar amb altres talents de la seva generació: Magalí Sare, Carolina Alabau i Alba Careta. També Ciutat de Llum, dedicada a Manresa i als seus “plataners vells”, on hi diu que “la ciutat forma part de mi”.

Pel tancar el concert va escollir Canto, escrita en funció brúixola. “Canto per poder així trobar / una sortida per aquests dies / que no saben on anar”. En el videoclip, realitzat per Joel Badia, hi apareixen els ballarins del Cos de Dansa de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages.

Un cicle que segueix

Un centenar de persones van assistir al concert de divendres a la nit. Mentre el barri celebra les festes de Sant Ignasi, el cicle Sons del camí continua la setmana vinent entre la Cova de Sant Ignasi i el parc de la Seu. Serà amb música d’Anna Urpina (dijous), Judit Neddermann (divendres) i Joan Dausà (dissabte).