El Clam programa una secció oficial formada íntegrament per films d'estrena a Catalunya

L'actriu i directora Sílvia Munt i el crític de cinema Jaume Figueras se sumen als directors Sorogoyen i Assayas i al compositor sallentí Carles Cases com a Premis d'Honor

El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya s'inaugurarà amb una estrena estatal, "20 days in Mariupol", premiada a Sundace i representant d'Ucraïna als Oscars

Altres convidats que visitaran el Clam són el còmic cardoní Berto Romero, la directora de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell o el periodista berguedà Manel Alias

Fotograma de "20 Days in Mariupol" de Mstyslav Chernov, que obrirà el festival el 12 d'octubre

Fotograma de "20 Days in Mariupol" de Mstyslav Chernov, que obrirà el festival el 12 d'octubre / Imatge promocional

Susana Paz

Susana Paz

El Clam, que aquest matí s'han presentat a la seu del festival, Multicinemes Bages Centre, programarà una secció oficial formada íntegramentper estrenes a Catalunya, un total de 23 títols. Però no només. Sis films més són estrenes a l'estat (20 days in Mariupol, Le procès Goldman, Making of, Banel & Adama, Only the river flows) i 5 estan preseleccionats pel seus respectius països en la cursa pels Oscars (Ucraïna: 20 days in Mariupol; França: La passion de Dodin Bouffant; Finlàndia: Fallen leaves; Itàlia: Io Capitano i Argentina: Los delincuentes). Precisament, l'estrena estatal 20 days in Mariupol, del guanyador del Pulitzer Mstysalav Chernov, sobre l’assetjament a la ciutat d’Ucraïna i premiat a Sundance, que tindrà la presència del cònsol d'Ucraïna a Barcelona, obrirà un festival que es tancarà amb un altre documental guardonat al mateix festival, La memoria infinita, de Maite Alberdi, una emotiva aproximació a l’Alzheimer, que va obtenir el Gran Premi de Sundance. En definitiva, els 23 films que conformen la secció oficial a competició i fora de concurs han estat o bé reconeguts o bé triats per formar part dels festivals de Canes, Venècia, Berlín, Màlaga, Sant Sebastià o Sundace. Una programació "excepcional", ha subratllat Esteve Soler, director del certamen, que ha repassat xifres i covidats, i que s'ha confegit amb el mateix pressupost de l'any passat, 106.000 euros. Com? "Amb un equip que s'ha deixat la pell".

Com a exemple la secció oficial que, a més d'estrenes, suma les pel·lícules més premiades a nivell internacional, entre elles la Palma d'Or al millor film de Canes d'enguany, Anatomy of a fall, de Justine Triet, el Lleó de Plata i premi Fipresci de la crítica al millor film del Festival de Venècia, Evil Does Not Exist, de Ryusuke Hamaguchi, l'Ós d'Or al millor film del Festival de Berlín, Sur l'Adamant. També, el primer film d'animació que ha entrat a competició enguany a Sant Sebastià, El sueño de la sultana, d'Isabel Herguera. "Tenim", com han apuntat Jesús Fernández, president de l'entitat organitzadora (Societat i Cinema), la "millor secció oficial de cinema possible" i "un grup de convidats de primeríssim ordre", una graella que llueixen festivals "que ens tripliquen el pressupost". Precisament, i quant als convidats de luxe, als ja anunciats Premis d'Honor Olivier Assayas (que rebrà el guardó el 13 d'octubre) i Rodrigo Sorogoyen (el dissabte 14) i el compositor bagenc Carles Cases (el 16, amb l'estrena estatal del documental Els intocables de Carles Cases, de Matías Boero), se sumen l'actriu i directora Sílvia Munt (el dia 21 d'octubre, coincidint amb la cerimònia de premis) i el comunicador i crític de cinema Jaume Figueras (el 19 doctubre).

El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya se celebrarà del 12 al 22 d'octubre a Manresa, Navarcles, Sant Fruitós i enguany també a Sant Benet de Bages. Després de l'èxit de públic de l'any passat, el certamen vol que aquesta dinovena edició, explica Esteve Soler, sigui "un pas endavant" per "consolidar-se com un dels certàmens més rellevants del nostre país" i amb la voluntat que el públic torni a omplir les sales com va fer en l'edició de l'any passat, quan Soler va agafar la batuta. El Clam, que com ha explicat Jesús Fernández, té "opcions reals d'entrar a la xarxa internacional de festivals de cinema de drets humans ("si fem una reeixida edició"), s'ha presentat amb la presència dels alcaldes de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés; de Manresa, Marc Aloy; de l'alcaldessa de Navarcles, Alba Pérez i de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Tània Infante a més de part de l'equip del festival amb Olga Payan com a cap de producció. I, precisament, i per la temàtica del festival, el mateix Fernandez ha acabat la seva intervenció donant "total suport a les entitats manresanes que s'oposen a la manifestació de dijous",  convocada per un grup de ciutadans, entre els quals es troben veïns i comerciants de Manresa i a la qual, aquest mateix matí, Front Nacional n'ha confirmat l'assistència.

Esteve Soler, Marc Aloy, Alba Pérez, Joan Carles Batanés i Tània Infante, aquest matí al Bages Centre

Esteve Soler, Marc Aloy, Alba Pérez, Joan Carles Batanés i Tània Infante, aquest matí al Bages Centre / Mireia Arso

Retrospectives: D'Oliver Assayas i nou clàssics de cinema rural, "Les Altres Alcarràs"

El festival també dedica dues retrospectives: una d’onze films a Olivier Assayas (a les sales i al canal online del Clam a Filmin) i nou clàssics de cinema rural de "Les altres Alcarràs", que visitaran més de 1700 estudiants de la comarca en les projeccions matinals, també obertes a públic general. Es tracta de films com Los espigadores y la espigadora (2000), d'Agnès Varda; Dersu Uzala (1975), d'Akira Kurosawa, 20.000 especies de abejas (2023), d'Estíbaliz Urresola, Los santos inocentes (1984), de Mario Camus o Las uvas de la ira (1949), de John Ford. La idea, com l'any passat amb Les altres Nomadlan, és que aquest cicle del Clam -a partir de la popularitat "d'un nou clàssic com Alcarras"- abordi alguna problemàtica social de màxima actualitat, enguany per atorgar "visibilitat" a temes vinculats a la "ruralitat", com l'abandó, el mensysteniment de la natura i els seus valors o la despoblació.

Més convidats: de Berto Romero a Manel Alías, que lliurarà al Premi Pere Casaldàliga

Entre els altres convidats del festival hi ha el còmic cardoní Berto Romero; la directora de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell; el periodista berguedà Manel Alias, que lliurarà el dumenge 15 d'octubre el Premi Pere Casaldàliga); el director del Festival de Drets Humans de Sant Sebastià, Josemi Beltran; el Secretari General per al Repte Demogràfic, Paco Boya, en representació del Ministerio de Transición Ecológica; Àlex Navarro, director de MEDIA Catalunya - Europa Creativa Desk; l’Honorable Sr Artem Vorobyov, Cònsol General d’Ucraïna a Barcelona; les periodistes Imma Merino i Mariona Borrull; les realitzadores i realitzadors Celia Rico, Marcel Barrena, Núria Ubach, Laura Casaponsa, Gabriel Campoy, Guillem Lafoz, Àlex Duck, Berta Canivell…

A més, membres del jurat de llargs (el comunicador Àlex Gorina, l’actriu i escriptora Núria Gago, el cineasta manresà David Victori) i de curts (la gestora cultural Laia Ramos, la cineasta Isabel Casanova i la artista Anna Crespo). El Clam 2023 comptarà igualment amb més de 30 organitzacions amb afany social implicades en l'organització del festival. Entre elles l’Associació Amics del Senegal del Bages, Consell Municipal de la Dona, Grup d’Emergències i Catàstrofes del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Bages pels Drets Civils, Fem lluita, Consolat d’Ucraïna a Barcelona, Col·lectiu Transfamílies, Fiare, Ampans, San Egidio, Meandre, El nord de la Dona, Centre cultural Xinès a Manresa, Acció Vallès, Servei d’Acompanyament en el Dol, Ecoviure, Projecte Emmiralla’t, Taula de la Salut Mental, Col·lectiu Som Barbàrie, Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer, a les que cal sumar els nostres col·laboradors Fundació Universitària del Bages, Sant Andreu Salut, Fundació La Caixa, Fundació Pere Casaldàliga, l’Oh Festival, Fundació Alicia, Festival de Clermont-Ferrand, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Ateneu Cooperatiu, Kult etc…