Segueix-nos a les xarxes socials:

En directe

Última actualització 21:09

Sant Jordi 2023, en directe: Manresa ven més llibres i més roses

Totes les fotos de la diada de Sant Jordi 2023 a ManresaMireia Arso

122

Sant Jordi 2023 ja és aquí. S'acaba el compte enrere i ja coneixem tots els detalls de com se celebrarà la diada. Vols saber què et depararà aquest 23 d'abril si decideixes passar el dia a la Catalunya central? Consulta aquí tot el que has de saber sobre la diada de Sant Jordi 2023. Et resumirem els millors plans a fer i on trobaràs les activitats i parades a cada municipi. També farem un repàs pels millors llibres i coneixerem en profunditat els escriptors de la Catalunya central.

Aquest espai esdevindrà una guia en constant actualització que t'acompanyarà allà on vagis i t'ajudarà a no perdre't cap activitat. També mirarem de prop la previsió del temps a les principals capitals de comarca de l'àmbit de cobertura d'aquest diari, com són Manresa, Berga, Igualada, Moià, Puigcerdà, Solsona i la Seu d'Urgell.

La Cambra del Llibre apunta un Sant Jordi de "rècord" amb vendes un 5% superiors

ACN - El del 2023 serà recordat com un Sant Jordi de "rècord". Si les aglomeracions durant tot el dia a parades i llibreries ja apuntaven a una diada històrica, la Cambra del Llibre ho ha ratificat amb xifres encara provisionals aquesta tarda. Segons l'entitat, el diumenge ha estat la culminació d’una jornada en què les vendes han crescut progressivament de fa dies. Gemma Ruiz, Xavier Bosch, Maggie O'Farrell, Eva García Saenz d’Urturi i Elisabet Benavent han estat els autors de ficció més venuts, mentre que en la no-ficció s'han imposat noms com els de La Sotana, Carles Porta, Xavier Sala i Martín, Marian Rojas Estapé i James Clear.

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, ha assegurat que ha estat la diada "més participativa" de la història i amb les vendes més altes, amb un creixement superior al 5%. L'entitat donarà a conèixer les xifres definitives una vegada s’hagi computat la venda global, que inclourà les parades.

A Barcelona, el nombre de parades ha escalat fins a les 320, un 11’5% més que l’any passat, repartides en onze zones de set districtes (Passeig de Gràcia; Gràcia; Poblenou; Sant Andreu; Les Corts; Ciutat Vella -amb la recuperació d’un espai emblemàtic com Les Rambles-, i Sarrià). També s’ha donat un augment del 25% en les signatures d’autors.

A aquests espais cal sumar-hi un centenar de llibreries de la ciutat, que han comptat amb una parada davant de l’establiment des de divendres. El fet que el Dia del Llibre i la Rosa hagi caigut en diumenge també ha beneficiat la participació i la venda i ha facilitat la mobilitat dels ciutadans i que la diada s’hagi pogut celebrar de manera molt participativa arreu, segons detalla en un comunicat la Cambra del Llibre.

El rànquing dels més venuts, només el 5% del total

En la ficció català, s'han imposat els llibres 'Les nostres mares' (Proa), de Gemma Ruiz; 32 de març' (Univers), de Xavier Bosch (Univers); 'El retrat de matrimoni' (L'Altra), de Maggie O’Farrell; 'Les calces al sol' (La Campana), de Regina Rodríguez Sirvent; i 'Demà, i demà, i demà' (Periscopi), de Gabrielle Zevin.

En conèixer la notícia que ‘Les nostres mares’ ha estat el títol del dia en català, Gemma Ruiz s’ha mostrat en declaracions a l'ACN "molt agraïda" però ha volgut recordar que “els més venuts només són el 5% del total que es ven per Sant Jordi". "Avui guanyem tots", ha afegit. També ha assegurat que ha rebut "molt afecte" en un dia "molt bonic". "Són les llibreries les que fan moure el llibre, un agraïment per a elles", ha assegurat a l'ACN.

En castellà, destaquen els volums 'El ángel de la ciudad' (Planeta), d'Eva García Saenz d’Urturi; 'Cómo (no) escribí nuestra historia' (Suma), d'Elisabet Benavent; 'El retrato de casada' (Libros del Asteroide), de Maggie O’Farrell; 'El cuco de cristal' (Suma), de Javier Castillo; 'Hijos de la fábula' (Tusquets), de Fernando Aramburu.

Quant a la no ficció, el títol més venut ha estat la 'Gran Enciclopèdia del Barça' (Blackie Books), de La Sotana; seguit de 'Crims: Pecats capitals' (La Campana), de Carles Porta; 'De la sabana a Mart' (Rosa dels Vents), de Xavier Sala i Martín; 'Mitologia dels països catalans' (Efados), de Daniel Rangil; i 'Si la memòria no ens falla' (La Vanguardia), de Quim Monzó i Sergi Pàmies.

En castellà lidera el rànquing 'Cómo hacer que te pasen cosas buenas' Espasa), de Marian Rojas Estapé; 'Hábitos atómicos' (Diana), de James Clear; 'Encuentra tu persona vitamnina' (Espasa), també de Marian Rojas Estapé; 'El amor comienza por ti' (Planeta), de Curro Cañete; i 'Una historia compartida' (Plaza & Janés), de Júlia Navarro. En infantil i juvenil en català, encapçala el rànquing 'Les excursions d’en Titó' (Estrella Polar) i, en castellà, 'Arta contra el Alien Máximo' /(Montena), d'Arta Game.

Els llibres i les roses han tornat a viure el seu dia de glòria gràcies a un Sant Jordi que no tan sols s’enfronta a dracs i salva princeses, sinó que també, i sobretot, fa sortir la gent al carrer. Aquest diumenge, a Manresa, més.

L’últim Sant Jordi que va caure en diumenge va ser el 2017. Després han passat moltes coses com per exemple una pandèmia en l'àmbit planetari.

Ningú no sabia com respondria la gent en un altre Sant Jordi en diumenge i el segon sense restriccions de cap mena, sense pors. A Manresa ha sigut esplèndid. Molt digne. Un bon Sant Jordi segons els llibreters consultats per Regió7.

Totes les fotos de la diada de Sant Jordi de Manresa

Busca't a les imatges de Manresa en la diada de Sant Jordi 2023. Durant tot el dia, matí i tarda, el centre ha estat ple de gom a gom.

Totes les fotos de la diada de Sant Jordi 2023 a ManresaMireia Arso

122

El Gremi de Floristes de Catalunya, satisfet amb el ritme de venda de roses per Sant Jordi

ACN - El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, s'ha mostrat satisfet pel ritme de venda de roses en aquesta diada de Sant Jordi i ha valorat molt positivament que bona part del públic hagi apostat per comprar "les roses d'autor" que ha proposat cada floristeria, així com l'eliminació de bona part del plàstic. Tot i així, ha demanat a l'administració i al públic que rebutgi les flors de venedors "intrusos" que no demanen permís per plantar la seva paradeta. En declaracions a l'ACN també ha valorat positivament l'experiència a la 'superilla' del centre de Barcelona.

Les previsions eren de sis milions de roses venudes, i molt probablement es compliran. D'aquestes, uns 2,5 milions seran roses de floristeria, i la resta seran d'entitats que venen o regalen roses.

Una parada de roses a Manresa

Rècord de parades a Igualada

Aquest Sant Jordi Igualada ha comptat amb més parades que mai a la plaça de Cal Font. Entre llibreries, floristeries i associacions i entitats milers d’igualadins i igualadines han pogut gaudir de la diada catalana amb més d’una seixantena d’estands que durant tot el dia de diumenge han omplert el centre de la ciutat. Les parades han estat obertes al públic de 9 del matí a 9 del vespre. A més, els visitants destaquen que la diada hagi caigut en diumenge i poder gaudir sense limitacions, després de dos anys marcats per la pandèmia.

L’últim de casa nostra: Papa Giorgio i els seus contes

Jordi Carrillo (Manresa, 1953) és pare del reconegut youtuber Jordi Wild i acaba de publicar "Los cuentos de Papa Giorgio", un llibre autobiogràfic on desgrana com va ser la seva vida abans de fer el salt a les xarxes socials amb 60 anys. Ara en té 69 i assegura que cada dia dedica "entre dues i tres hores" a Twitter i Instagram, on se'l coneix amb el nom de Papa Giorgio i acumula 169.000 i 232.000 seguidors, respectivament. Una proposta sorprenent per aquest Sant Jordi 2023.

Els llibres infantils que més triomfen

Sabies que català, a la categoria d'infantil i juvenil, els llibres més venuts la setmana prèvia a Sant Jordi 2023 han estat 'Les excursions d'en Tito' (Estrella Polar) de diversos autors, 'Tinc un volcà i no vull respirar (El cep i la nansa) de Míriam Tirado o 'Les cosines de la mus' (Combel) de Jaume Copons?

Puigcerdà viu una diada de quatre ambients

Puigcerdà ha viscut una matinal de Sant Jordi diferent. El fet de caure en diumenge ha provocat una renovació en l’ambient tradicional de la festa de la rosa i el llibre, que en aquesta edició s’ha barrejat amb el turístic i, en un grau major que altres anys, amb el comarcal. Això ha estat així perquè al centre de la vila s’hi han mesclat fins a quatre ambients. 

Berga concentra la diada a l'hora del vermut

Berga ha iniciat la celebració de la diada de Sant Jordi amb un ambient intermitent als carrers i les llibreries en un recinte firal estirat entre el Passeig de la Pau, el carrer Major, el Passeig de la Indústria i la llibreria Quatre Cantons en un dels extrems. Un espai molt ampli per concentrar una celebració que ha aplegat primer els veïns de la ciutat i després també els d'altres poblacions.

On i quan es faran les firmes a Manresa?

En l’espai dedicat a professionals davant del Casino, hi haurà una carpa amb un parell de taules perquè puguin signar "els autors de casa". La carpa situarà a l'entrada de l'espai, venint de Crist Rei, i autors i autores signaran de 10 a 2 del migdia i de 5 a 8, aproximadament. 

L’últim de casa nostra: Salvador Redó, Josep Batlle i David Blasco signen ‘Monistrol de Montserrat. Un miler d’anys d’història’

“Monistrol de Montserrat. Un miler d’anys d’història” és una altra de les propostes destacades d’autors de la Catalunya central per a aquest Sant Jordi. Són dos volums de 840 pàgines en total, 440 pàgines el primer i 400 el segon que s’endinsen en la història poblacional d’aquesta vila del Bages Sud des del segle X al primer quart de segle XXI. Els autors han estat: Llorenç Soldevila, mort sobtadament el 20 de desembre de 2022, Salvador Redó, Josep Batlle i David Blasco.

Quins llibres de ficció i no ficció en català s’han venut més aquesta setmana?

En la categoria de ficció, el rànquing de vendes de llibres a Catalunya de la setmana prèvia a Sant Jordi ha estat encapçalat per 'Les nostres mares' (Proa) de Gemma Ruiz i en la de no ficció per 'La gran enciclopèdia del Barça' (Blackie Books) de La Sotana, seguida de 'Si la memòria no ens falla' (La Vanguardia) de Quim Monzó i Sergi Pàmies o 'Vaticangate' (Portic) de Vicenç Lozano.

L’últim de casa nostra: Gemma Camps i ‘Dir adeu’

La defineix com la història més personal de les que ha escrit fins ara. No pas per l'argument, que no té res a veure amb ella, sinó pel lloc on l'ha ambientat, l'estació del Port del Comte i el poble de Sant Llorenç de Morunys, on passava les vacances quan era petita. Porta per títol Dir adeu i és la cinquena novel·la de G.C. Claramunt, pseudònim de la periodista d'aquesta casa Gemma Camps.

Manresa ja és plena

El centre de la ciutat celebra un Sant Jordi de diumenge, amb entitats de tota mena que venen roses i, algunes, fins i tot llibres.

A les parades de llibres del Passeig ja es comença a fer difícil badar i en llocs com la plaça Sant Domènec hi ha actuacions de dansa.

Parades i actuacions a la plaça Sant Domènec.

A Pere III, també hi ha la parada perquè els autors locals signin els seus llibres. Una de les novetats del Sant Jordi d'enguany és la producció de llibres d'autors locals. Llibreters i floristeries vaticinaven ahir un bon Sant Jordi. L'arrancada sembla que ho confirma, i això només ha fet que començar,

I, entremig de les danses tradicionals a Sant Domènec i els castellers a Crist Rei, desenes de parades de roses, llibres i persones. El Sant Jordi compleix expectatives i omple el centre de Manresa.

Sant Jordi és l'excusa per sortir al carrer. Si a més la tradició diu que s'han de regalar roses i llibres, i te n'ofereixen a cada cantonada, no hi ha excusa.

Els llibreters esperen un Sant Jordi "repartit"

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Eric del Arco, ha posat en valor poder celebrar el primer Sant Jordi sense restriccions després d'anys. "Serà una diada repartida i amb molts desplaçaments que esdevindrà una celebració conjunta de país", ha explicat en una entrevista a l'ACN. 

Nou recomanacions d'algunes de les cares conegudes de la Catalunya Central

Quin llibre voldria per Sant Jordi? Aquesta és la pregunta que el Regió7 els hi ha fet i aquestes han estat les seves respostes.