Eleccions Europees

Victòria àmplia del PSC a Catalunya i ajustada del PP a Espanya per davant del PSOE

Els socialistes obtenen el 30,6% dels vots a Catalunya, seguits de Junts (18%) i ERC (14,8)

El partit de Toni Comín obté 1 escó i l'Ara Repúbliques d'ERC, 3

Ciutadans consuma el col·lapse i desapareix del Parlament Europeu

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, amb els candidats Javi López i Laura Ballarín celebren la victòria a les eleccions europees del 9-J

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, amb els candidats Javi López i Laura Ballarín celebren la victòria a les eleccions europees del 9-J / Marta Sierra / ACN

Redacció / Agències

El PSC s'ha tornat a imposar en menys d'un mes en uns comicis a Catalunya. Després de la victòria d'Illa a les autonòmiques del 12-M, els socialistes han obtingut aquest diumenge una victòria àmplia en les eleccions europees amb el 30,6% dels vots. A Espanya, el PP s'ha endut la victòria, però de forma ajustada davant del PSOE.

Amb el 99,9% escrutat, per darrere del PSC, la segona força més votada aquest 9-J a Catalunya ha estat Junts (18%). La formació encapçalada per Toni Comín ha quedat just per davant d'ERC (14,8%), que els sondejos situaven en segon lloc. La quarta força ha estat el PP (13,7%), seguida de Vox (6,1%), Podem (4,6%), Comuns (4.3%), Se acabó la fiesta (2,8%) i el Pacma (1,3%). La participació ha estat del 43,53%, gairebé 21 punts menys que el 2019 (64,23%).

Cinc anys enrere, Junts-Lliures per Europa va ser la força més votada amb diferència a Catalunya. La llista, que aleshores estava liderada per Carles Puigdemont, va aconseguir 987.149 vots i un 28,5%, força més que el 18,02% d’avui. Aquest 2024, però, la victòria del PSC, amb Javi López i Teresa Ribera al capdavant, ha estat inapel·lable.

L’extrema dreta ha anat amunt a Europa i Catalunya no n'és l'excepció: ha multiplicat els seus resultats respecte del 2019. Vox, que ara és cinquè amb un 6,2%, va aconseguir a les anteriors eleccions europees 68.824 vots a Catalunya, un 1,99%. Al 2014, quan encara tenia una presència pràcticament testimonial, Vox va tenir a Catalunya només 7.851 vots i un molt minoritari 0,31%. A això se li suma l’entrada de Se acabó la fiesta, que fa cinc anys no existia, i que ha agafat un 2,81% dels vots a Catalunya.

Els Comuns, que ara han patit la divisió amb Podem quedant per darrere d’Irene Montero a Catalunya, cinc anys enrere van presentar-se en la mateixa candidatura, i tots dos junts van aconseguir 292.088 vots i un 8,44%. En canvi, quan al 2014 ICV-EUiA i Podem anaven en dues llistes diferents, els ecosocialistes van obtenir 258.573 vots i un 10,30%, mentre que els de Pablo Iglesias es van quedar a Catalunya amb 117.115 vots i un 4,67%.

Per últim, la patacada més gran se l’emporta Cs, que s’ha quedat amb un escàs 0,55%, per sota del PACMA (1,30%) i l'extrema dreta de Se acabó la fiesta. 

A Espanya, 22 eurodiputats per al PP i 20 per al PSOE

A Espanya, on els vots escrutats són ja gairebé del 100/, el PP ha estat el partit amb més vots, que s'han traduït en 22 escons, 9 més que fa cinc anys. Per darrere dels populars, el PSOE queda en segona posició, de tal manera que es giren les posicions d'ara fa cinc anys. Els socialistes han aconseguit 20 escons, 1 menys que aleshores. Al tercer lloc se situa Vox amb 6 escons, 2 més que el 2019, i per darrere triple empat amb 3 escons d'Ara Repúbliques (que igual resultat), Sumar i Se acabo la fiesta, que obtenen representació al Parlament Europeu per primera vegada. Podem es queda amb 2 (2 menys), Junts amb 1 (1 menys) i CEUS repeteix l'escó del 2019.

Per percentatge de vot, el PP ha aconseguit el 34,19% dels vots, 14,04 punts més que el 2019. Són, a més, 4 punts més que els que ha aconseguit el seu més immediat perseguidor, el PSOE, amb el 30.18% Vox obté el 9,62% dels vots (3,41% més que el 2019) i Ara Repúbliques es queda en el 4,92%, un 0,66% menys que fa cinc anys. Sumar entra a l'hemicicle europeu amb el 4,65% dels vots i supera per poc S'ha Acabat la Festa, la plataforma del controvertit Alvise Pérez.

Alberto Núñez Feijóo i la cúpula del PP celebren els resultats d'aquest 9-J

Alberto Núñez Feijóo i la cúpula del PP celebren els resultats d'aquest 9-J / EFE

Podem, amb un 3,27% dels vots ha perdut 6,80 punts percentuals en relació a fa cinc anys, mentre que Junts, amb el 2,55%, n'ha perdut 1,99. L'últim partit amb representació és la Coalició per una Europa Solidària (CEUS), que ha obtingut l'1.61% dels vots, 1,21 punts menys que el 2019.

Queda sense representació, així, Ciutadans, que confirma l'ensorrament ja sofert al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya i, com en aquestes dues cambres, queda sense cap representant. Cs només ha aconseguit el 0,69% dels vots (un 11,49% menys que el 2019) i ha perdut 8 eurodiputats.

Quinze comunitats autònomes opten pel PP

El Partit Popular ha estat el vencedor absolut de la contesa electoral europea si s'agafa el vector de les comunitats autònomes. Així, els d'Alberto Núñez Feijóo s'han imposat a 15 de les 19 autonomies espanyoles. El PSOE ha aconseguit vèncer a dues Comunitats Autònomes, Navarra i les Canàries, Ara Repúbliques a una, al País Basc i el PSC a una, a Catalunya.

El 2019, en canvi, el partit dels socialistes va guanyar a 16 de les 19 Comunitats Autònomes. A Catalunya va guanyar Junts i el PSC va quedar segon; al País Basc, va guanyar la Coalició per una Europa Solidària (CEUS), Ara Repúbliques va quedar segona i el PSOE va ser tercer, i a Melilla va guanyar el PP per davant del PSOE.

Els populars, al seu torn, només van aconseguir la victòria en aquesta Ciutat Autònoma, mentre que a quinze autonomies van quedar en segona posició. A les Canàries van quedar tercers, per darrere de PSOE i CEUS.

Ciutadans va aconseguir la tercera plaça a onze Comunitats Autònomes. A Catalunya, a Galícia i a Navarra aquesta tercera posició la va ocupar Ara Repúbliques.

Una jornada sense incidències

Els col·legis electorals de Catalunya han obert aquest matí a les nou en punt "amb absoluta normalitat". De fet, la totalitat de meses electorals de l'Estat s'ha constituït sense cap incidència rellevant. Segons les dades facilitades pel govern espanyol, a Catalunya s'ha constituït 8.891 meses i estaven cridats a votar 5.7 milions de ciutadans.

Populars, socialdemòcrates i liberals mantenen l'hegemonia a l'Eurocambra

Quant a les xifres globals d'aquest 9-J, el Partit Popular Europeu, els socialdemòcrates i els liberals mantenen la majoria al Parlament Europeu, malgrat l'augment de l'extrema dreta. Segons els primers resultats provisionals, el Partit Popular Europeu s'ha imposat i es manté com a primera força a la cambra amb 189 eurodiputats, seguits dels socialdemòcrates amb 135 representants. Els liberals aconsegueixen la tercera posició amb 80 eurodiputats i en la quarta i la cinquena es queden els grups ultres Conservadors i Reformistes Europeus i Identitat i Democràcia, amb 72 i 58 eurodiputats respectivament. Segons les projeccions, els Verds han patit una davallada que els situa com a sisena força (52) i l'Esquerra es mantindria com el grup amb menys representants (36).

A Regió7 t'oferim els resultats de les eleccions europees municipi a municipi, província a província i país a país. A través dels gràfics pots accedir a tota la informació en temps real.