Regió7
Festa de la Llum
regió7.cat >Festa de la Llum>

Festa de la Llum

Festa de la Llum

Festa Llum
Festa Llum LogoFesta de la Llum de Manresa

Nom de la fira:Festa de la Llum de Manresa

Ciutat:Manresa

Data de celebració:Del 13 de febrer al 6 de març de 2016

Qui ho organitza:

  • Ajuntament de Manresa
  • Associació Misteriosa Llum
  • Club Teniis Manresa (edició 2016)

WebFestadelallum.cattwitter facebook youtube

 
Què és la Festa de la Llum?

Manresa commemora cada 21 de febrer, amb la Festa de la Llum,  el Miracle de la Llum, un fet misteriós que es va produir l'any 1345. La tradició diu que un raig de llum va il·luminar des de Montserrat l'església del Carme, que estava tancada per orde del Bisbe de Vic, enfrontat amb la ciutat per la construcció de la Sèquia. Aquell fet va fer que el bisbe canviés de parer i deixés continuar unes obres molt necessàries per Manresa, ja que per aleshores patia una gran sequera.

Actualment, el 21 de febrer és un dels dos festius locals habilitats en el calendari i la ciutat ho celebra amb un programa d'actes complet, la Fira de l'Aixada (una fira medieval) i la Transèquia (una caminada popular). A més, la Festa de la Llum s'ha declarat Tresor del Patrimoni Cultural i Immaterial de Catalunya i Andorra.El programa d'actes del 2016

L'organització de la Festa de la Llum encara no ha fet públic el programa d'actes de la Festa de la Llum 2016.

 
Fira de l'Aixada

L'acte més multitudinari de la Festa de la Llum és la Fira de l'Aixada. Durant dos dies, artesans, paradistes i actors, molts actors, animen la plaça Major, la plaça del Carme, els carrers de Sobrerroca i Sant Miquel, el parc de la Seu... tot el nucli antic es trasllada a l'època medieval. Consulta aquesta pàgina especial sobre la Fira de l'Aixada que hem preparat amb la programació, les propostes més destacades i informació per als paradistes.

Festa llum - Aixada

 
Lliurament de 12  capons al baró

Una de les tradicions recuperades en temps recents és el lliurament de dotze capons per part de la ciutat de Manresa al baró de Balsareny. Descobreix-ne l'origen fent clic aquí.

Festa Llum - capons

 
Recull històric de la Festa de la Llum

L'Associació Misteriosa Llum, dedicada a l'organització de la Festa de la Llum, ha recollint en un web tota la història de la festa, així com els seus orígens, cartells i molt altre material. Al web, molt recomanable de visitar, s'hi pot accedir fent clic aquí. En destaca un glossari i una secció amb curiositats històriques.

 
La Transèquia

Coincidint amb la Festa de la Llum, La Jove Cambra de Manresa organitza una caminada popular que ressegueix tota la Sèquia, des de Balsareny fins al Parc de l'Agulla de Manresa. A primera hora del matí, diferent autobusos traslladen els participants fins a la sortida, que es pot prendre a Balsareny mateix o més endavant, a Sallent, i Santpedor. El recorregut es pot fer a peu, a cavall i el bicicleta i durant el trajecte s'habiliten diferents punts d'avituallament.

Festa Llum - Transèquia


Text: Redacció / Fotos: Salvador Redó i Mireia Arso