La CUP demana la compareixença de Torrent i el director general d'Indústria per l'accident a les mines de Súria

Els anticapitalistes assenyalen que la concessió d'explotació a l'empresa ICL correspon a la Generalitat

L'accident de la mina de Súria, en imatges

L'accident de la mina de Súria, en imatges / Oscar Bayona / Àlex Guerrero

Redacció

La CUP ha registrat la petició de la compareixença del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i del director general d'Indústria, Oriol Alcoba, a la comissió d'Empresa i Treball del Parlament per donar explicacions sobre l'accident a les mines de Súria.

Els anticapitalistes assenyalen que la concessió d'explotació a l'empresa ICL, antiga Iberpotash, correspon a la Generalitat i, en concret, a la Direcció General d'Indústria del Departament d'Empresa i Treball. Dijous passat els geòlegs el bagenc Oscar Molina, l'alacantí Victoriano Pineda i el colombià Daniel Álvarez van morir a la mina de Súria atrapats per un despreniment. Estaven fent una inspecció rutinària quan va produir-se.

Els dos primers, d’entre 28 i 29 anys d’edat, eren treballadors de l’empresa i el tercer, de 31 anys, era becari de la UPC de Manresa i portava pocs dies treballant a la mina de Súria. El bagenc també era estudiant de la UPC i feia només 6 mesos que treballava a la mina de Súria. Pineda estava fent un doctorat en geologia a la Universitat de Barcelona. 

La tasca dels geòlegs és recórrer totes les perforacions que es van duent a terme a la mina. Ells són els encarregats de revisar el seu avanç i indicar els moviments que han de fer les màquines per extreure la potassa amb seguretat. De fet, aquesta feina que estaven fent els geòlegs accidentats, que formaven part dels equips de mecànica de roques i de geologia, era una tasca rutinària que es fa cada dia a primera hora del matí, segons va explicar el conseller delegat d'ICL, Patricio Chacana, en una atenció als mitjans acompanyat de directius de l’empresa el dia de l'accident, imatge poc habitual en els darrers accidents mortals a les mines bagenques. L’accident va tenir lloc en una galeria nova situada a l’est de la mina, a uns 650 metres de profunditat.

Des d’aquell precís moment es va activar l’alarma a la mina i es va ordenar l’evacuació de les prop de dos-cents persones que hi estaven treballant en aquell moment.