La mortalitat a les carreteres de la regió s’ha reduït enguany un 73%

Des de principi d’any hi ha hagut 5 víctimes mortals, mentre que en el mateix període del 2022 n'hi va haver 19

La C-55 ha registrat tres dels quatre accidents mortals a la regió central

La C-55 ha registrat tres dels quatre accidents mortals a la regió central / OSCAR BAYONA

Laura Serrat

Laura Serrat

Les carreteres de la xarxa viària interurbana de l'àmbit territorial de Regió7 han registrat, des de principi d'any, quatre accidents de trànsit amb cinc víctimes mortals. Aquest fet suposa una reducció d'un 73% respecte al mateix període de l'any passat, quan hi va haver divuit accidents amb dinou víctimes mortals. De fet, la Catalunya central és una de les demarcacions on més ha minvat la mortalitat relacionada amb els accidents de trànsit, tenint en compte que en el conjunt de Catalunya la reducció s'ha situat només en un 10% en el balanç fet a finals d'agost, amb un total de 104 víctimes en 92 sinistres mortals a les carreteres catalanes.

Durant aquest agost, un mes que es registra una mobilitat molt elevada, hi ha hagut un accident mortal a les carreteres de la regió, concretament, a la C-55, a Manresa, on va perdre la vida un motorista de 53 anys i veí de Viladecavalls. En el conjunt del país, han estat tretze les persones que han mort a la xarxa interurbana, fet que suposa un 19% menys respecte a l'agost de l'any passat. Tot i aquest descens, el Servei Català de Trànsit apel·la a la precaució i responsabilitat dels usuaris en els desplaçaments per evitar sinistres i morts a la carretera.

La C-55 concentra els accidents a la regió

La C-55 és la via que ha registrat més accidents mortals a la regió durant els primers vuit mesos del 2023. En total, han mort tres persones en els tres sinistres mortals que s'han registrat a la via al llarg d'aquest any. El primer va ser el febrer quan un veí de Solsona de 60 anys va morir en un xoc frontal amb un camió a la carretera C-55, a prop de Cardona. També a la C-55 i en el mateix punt quilomètric, però dins del terme municipal de Pinós, va tenir lloc el segon accident mortal de l'any a la regió, quan va morir un veí de Montmajor de 51 anys per un xoc frontal. El darrer accident mortal a la C-55 ha estat el del motorista que va morir a causa d'un xoc frontal a la sortida de Manresa.

Un dels fets que crida l'atenció és que tres dels accidents mortals es concentren en el tram de la C-55 entre Manresa i Solsona i que tots ells han estat xocs frontals. De fet, en el conjunt de Catalunya, els xocs frontals, un total de 27, sumen el 30% del total dels accidents mortals. Pel que fa al tipus de sinistre, en 64 dels 92 accidents hi havia implicat més d’un vehicle, això és el 70% dels accidents. D’altra banda, hi ha hagut 28 accidents simples, amb un únic vehicle implicat.

Un de cada tres morts són motoristes

Enguany han mort a les carreteres catalanes 33 motoristes, el que representa el 32% de les víctimes mortals, és a dir, 1 de cada 3 morts. L'increment de la sinistralitat d'aquest col·lectiu va començar al març i s'ha fet més palesa als mesos de maig, juny i juliol, quan el 50% aproximadament de les víctimes mortals registrades van ser motoristes, mentre que a l'agost l'augment de motoristes morts ha frenat lleugerament. El balanç de Trànsit, però, no contempla el motorista que va morir el mes de maig a la carretera del Xup, ja que es considera una carretera municipal de Manresa.

Quant al conjunt de col·lectius vulnerables, motoristes, vianants i ciclistes sumen prop de la meitat de les víctimes mortals (44%) al conjunt de les carreteres catalanes. Fins al 31 d’agost han mort també 9 vianants i 4 ciclistes. En relació amb l’any passat això representa 4 víctimes menys pel que fa als vianants i el mateix nombre pel que fa als ciclistes. Dins dels col·lectius vulnerables, al Bages destaca l'accident de quad amb dues víctimes mortals que va tenir lloc a l'abril en una pista forestal de Talamanca o l'atropellament mortal de dues persones a Navarcles al gener, que no s'incorpora en el balanç perquè només es comptabilitzen els accidents en carreteres interurbanes gestionades pels Mossos d'Esquadra.

Subscriu-te per seguir llegint