La delegació del govern espanyol a València rebaixa a 9 els morts en l'incendi al barri de Campamar

Les mascotes, les altres víctimes de l'incendi de València: "Ens intenten ajudar, però res em tornarà el meu gos"

La parella rescatada de l'incendi, als bombers: "Van arriscar la seva vida per a salvar-nos, gràcies a ells som aquí"

Venir d'Ucraïna per a perdre-ho tot: "Baixem 20 minuts i quan vam tornar estava tot en flames"

Així han quedat els dos blocs de pisos de Valencia després de l'incendi

EFE

EFE /ACN

La delegació del govern espanyol a València ha rebaixat a 9 els morts en l'incendi al barri de Campamar. Aquest divendres a la tarda l'alcaldessa de la ciutat, María José Català, i la delegada del govern al País Valencià, Pilar Bernabé García, han assegurat que després d’una “primera inspecció ocular” podien confirmar que havien mort 10 persones. Tanmateix, aquest vespre la delegació del govern ha rectificat després del procés d’identificació de la policia científica. Les autoritats diuen que “en aquests moments” han identificat nou cossos i que hi ha una persona desapareguda.

Les víctimes mortals confirmades en l'incendi de dos edificis al barri valencià del Campanar s'eleva a deu, segons ha informat la delegada del Govern central a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé. De la llista de persones que figuraven com a desaparegudes, aquest matí se n'ha pogut localitzar quatre amb vida --s'ha contactat amb elles--, mentre que s'han confirmat deu defuncions.

Pel que fa als ferits, s'han atès una quinzena de persones, de les quals set bombers, però cap d'ells corre perill. Sis bombers continuen hospitalitzats. 

La titular del jutjat d'instrucció 10 de València ha obert aquest divendres diligències prèvies per investigar les causes i circumstàncies de l'incendi i ha decretat el secret de les actuacions per "protegir les perquisicions policials i la intimitat de les víctimes i els seus familiars".

Les flames van començar la tarda de dijous i ràpidament es van propagar per tot l'edifici. Aquest matí, un equip tècnic de bombers sobrevola l'edifici per garantir la seguretat a l'hora d'accedir al seu interior, cosa que no s'havia pogut fer fins ara. Diferents fonts apunten a un possible origen elèctric del sinistre, la propagació del qual, gairebé amb tota seguretat, obeeix a l'ús d'un material altament inflamable, el polietilè, que fixava les plaques d'alumini que revestien la façana.

"Façanes revestides material d'alumini innovador"

dos edificis incendiats en el barri de Campanar de València5 persones mortes, 19 desaparegudes i 14 ferides"façanes revestides dos edificis "avantguardistes i singularsascensor panoràmicrigorosos controls de qualitat

L'arquitecte i diputat socialista en Les Corts David Calvo ha assenyalat en el seu compte de X que en aquest vídeo de fa 17 anys la promotora "va oblidar-se de dir que cada panell només tenia 0,5 mil·límetres d'alumini, enfront els 5 mil·límetres de polietilè massís".

Precisament, el poliuretà utilitzat en el revestiment de les façanes es considera que ha facilitat la ràpida propagació de les flames d'aquests edificis, segons ha explicat l'experta en peritatges Esther Puchades, per qui aquest sinistre marcarà "un abans i un després" a Espanya en l'ús d'aquest material en la construcció.

L'incendi d'un bloc de pisos a València, en vídeo

EFE