Un curtcircuit en un tendal va poder provocar l’incendi de València

La Policia Científica ja ha finalitzat el treball de revisió «pam a pam» de l’edifici del Campanar

Un equip de bombers saneja un dels edificis sinistrats | EP

Un equip de bombers saneja un dels edificis sinistrats | EP / EFE/Hortensia garcía. València

EFE/Hortensia García

L’incendi que dijous va calcinar un bloc residencial de València i va causar deu morts es podia haver originat per un curtcircuit al mecanisme del tendal de l’apartament 86, segons van avançar a EFE fonts pròximes a la recerca. Aquesta és la causa més probable del sinistre que es desprèn de l’informe preliminar després d’haver conclòs la inspecció de la Policia Científica, que ha finalitzat ja el seu treball de revisió «pam a pam» de l’edifici incendiat i totes les mostres d’ADN estan en la Comissaria central per analitzar-les.

Ahir, i sobre les informacions que ja parlaven d’un possible origen elèctric del foc, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, va reiterar que totes les qüestions i totes les investigacions sobre les causes de l’incendi estan sota secret de sumari. «Deixarem que la Policia Científica faci el seu treball i a través de les vies pròpies de la Policia Judicial, en el moment en què es puguin donar aquestes informacions es donaran», va afegir.

Bernabé va precisar que el reconeixement «pam a pam» de l’edifici està fet i ara ja queden qüestions pròpies de la investigació. Sobre l’estat de l’edifici, va assenyalar que aquesta qüestió s’anirà veient al llarg de la investigació, a requeriment de l’autoritat judicial per a aquelles coses que necessiti.

Per la seva banda, l’alcaldessa de València, María José Catalá, va anunciar ahir que el constori treballarà al costat del Col·legi d’Arquitectes per analitzar la situació de les finques o edificis similars a l’incendiat a Campanar i decidir posteriorment «quines mesures prendre». Catalá insisteix que el succeït dijous exigeix una «reflexió» que s’ha de fer amb els edificis construïts en les mateixa època i amb la mateixa tècnica constructiva i que aquesta es farà quan es resolgui l’atenció a les famílies.

Així ho va explicar al final de la junta de govern local extraordinària en la qual es van aprovar noves mesures de suport als damnificats de l’incendi. Amb aquestes paraules, la responsable municipal vol tranquil·litzar els veïns dels edificis construïts d’una manera similar a les dues torres situades a Maestro Rodrigo, concretament aquelles que compten amb el mateix revestiment exterior d’alumini i cambra ventilada.

Quant a les famílies desallotjades, Catalá va anunciar que els veïns reallotjats a l’edifici de titularitat municipal de Safranar podran quedar-se tres mesos prorrogables. L’ajuntament ha rebut un centenar de sol·licituds per instal·lar-se en aquests habitatges.