Junts Manresa retira per primer cop al ple el suport a ERC, que ha d’ajornar el pla de mobilitat

Cop sobre la taula per no haver estat informats per part dels republicans que Fem abandonava el consens

Un instant del ple d'aquest dijous a l'Ajuntament de Manresa

Un instant del ple d'aquest dijous a l'Ajuntament de Manresa / Francesc Galindo

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Per primer cop de forma notòria i pública, Junts per Manresa ha retirat el seu suport al soci de coalició, ERC, al ple municipal.

Va passar al ple de març, celebrat dijous, i la conseqüència va ser un alcalde visiblement contrariat retirant de l’ordre del dia l’aprovació del nou pla de mobilitat de la ciutat. 

Amb aquest nou gir dels esdeveniments, el consens pel nou pla de mobilitat de Manresa ha quedat reduït, de moment, a la mínima expressió i el que havia de ser una exhibició d'unanimitat encapçalada per ERC poc abans de les eleccions s'ha convertit en un naufragi en tota regla.

Primer abandona Fem

El primer a abandonar el vaixell va ser el grup municipal de Fem Manresa, que dijous de la setmana passada va anunciar el seu vot negatiu en la presentació ideada per escenificar la unitat solemnement a la Sala de Columnes de l’ajuntament. 

Fem va argumentar que el plantejament global del pla era «erroni» i que no aportava solucions per reduir la mobilitat amb origen de fora de la ciutat, i que es correspon a més de la meitat dels vehicles que circulen per Manresa.

Després, Fem va precisar que havia comunicat la seva intenció de desmarcar-se del consens dos dies abans, el dimarts dia 7, en trucada telefònica entre la presidenta de la formació, Gemma Boix, i el regidor de Mobilitat, David Aaron López, d’ERC.

Però aquesta informació no va ser comunicada a la resta de grups que van fer la seva intervenció a la Sala de Columnes posant en valor el consens assolit, segons asseguren

Això és el que van fer Núria Masgrau, regidora de Comerç, de Junts, i el portaveu del PSC i alcaldable socialista Anjo Valentí. 

Després el PSC

Passats uns dies, el PSC va anunciar que tampoc aprovaria el pla de mobilitat, perquè va considerar una deslleialtat que el govern d’ERC i Junts no informés que ja no hi havia unanimitat i que els deixés fer la seva intervenció a la Sala de Columnes desconeixent que el consens s’havia trencat.

El tercer episodi de l’afer es va desencadenar ahir al ple municipal que havia d’aprovar inicialment el pla de mobilitat.

El ple va començar amb 19 minuts de retard. El que s’ha sabut ara és que ERC tampoc va informar el seu soci de coalició, Junts

I, finalment, Junts

Junts, en el preàmbul del ple va refermar la seva posició que si ERC no retirava de l’ordre del dia l’aprovació del Pla de Mobilitat no el votarien favorablement. Això significava iniciar l’aprovació del document marc molt i molt lluny del consens que es volia assolir inicialment.

S’estava intentant redreçar la situació i quan va començar la sessió a la sala hi havia cares llargues i tensió latent.

Un recés de 45 minuts

Després de dues hores i mitja de sessió està establert que es fa un recés d’un quart d’hora que, ahir, va durar 45 minuts, convertint el ple en formalment molt irregular.

Finalment, l’alcalde Marc Aloy (ERC) va reobrir la sessió i va anunciar que es retirava de l’ordre del dia l’aprovació del pla de mobilitat.

L’alcalde va afirmar que el document es tornaria a posar sobre la taula en la sessió plenària del mes que ve.

Durant aquest temps s’intentarà refer el consens fins allà on sigui possible i caldrà veure qui acaba votant positivament el nou pla de mobilitat, un document necessari perquè situa el marc de les polítiques d’un àmbit fonamental per al bon funcionament de la ciutat.

De moment, queda per a l’hemeroteca la primera situació pública i notòria en què Junts es nega a aprovar un tema important. I caldrà veure com evoluciona la situació en els propers dies i si ha estat només un cop sobre la taula de Junts o deriva en una crisi de més gravetat i abast.

Subscriu-te per seguir llegint