Marc Aloy, escollit de nou alcalde de Manresa amb els vots del PSC i Impulsem

El republicà torna a agafar la vara d'alcalde a Manresa enmig d'un ple tens i amb crits de "botifler"

Jordi Morros

Jordi Morros

Quan es constitueix un nou ajuntament hi ha moments de tot. A Manresa hi ha hagut qui s’ha emocionat, qui s’ha mostrat combatiu, qui no sabia massa com actuar enmig de tant protocol o qui ha deixat clares les seves prioritats. A diferència dels últims plens de constitució, també hi ha hagut moments de tensió. Com quan han intervingut els nous regidors d’extrema dreta, Front Nacional i Vox, i han estat escridassats, o com quan una trentena de persones han protestat just abans de començar contra el pacte de govern entre Esquerra, socialistes i Impulsem. Han titllat de botiflers els signants.

A poc a poc tot s’ha anat resituant i Marc Aloy ha estat reelegit alcalde de Manresa amb la majoria absoluta que donen els 13 regidors del nou tripartit que governarà la ciutat els pròxims quatre anys: ERC, PSC i la plataforma municipalista Impulsem.

Discursos d'odi

De la irrupció de l’extrema dreta al ple de l’Ajuntament -amb el precedent de Plataforma per Catalunya- n’ha parlat Aloy durant el seu llarg discurs d’investidura. Ha assegurat que «ens preocupa que obtinguin representació formacions que donen respostes simples, demagògics i populistes a problemes complexos». I ha anunciat que serà implacable a l’hora de frenar discursos contra l’odi i la xenofòbia.

També ha expressat la seva preocupació per l’elevada abstenció que hi va haver a Manresa. Queda clar que no tenim un xec en blanc i que no tot el que fem és el que ens demana la gent», ha dit.

A partir d’aquí ha justificat el pacte amb PSC i Impulsem. O més ben dit: el no acord amb Junts, el que semblava natural tenint en compte que es venia d’un govern conjunt i que tots dos sumen 13 regidors.

Dirigint-se a Junts, ha assegurat que la «política és pacte. Voler pactar, voler sumar, voler acordar. Però no posant-ho tot el crisi. Des de l’agror, l’exigència desmesurada, la desconfiança, és molt difícil construir res. No podem començar de zero perquè aleshores ho aturaríem tot». Tan el cap de llista de Junts, Ramon Bacardit, com la seva número 2, Mònica de Llorens, feien que no amb el cap. Més endavant, Aloy s’ha mostrat predisposat a «recosir confiances que s’hagin pogut trencar», i ha citat l’alcalde Juli Sanclimens: «cal parlar més amb els que no son dels teus que no pas amb els teus».

Nous companys de viatge

L’alcalde ha continuat dient que «amb els nous companys de viatge, el PSC i Impulsem» hi van trobar receptivitat, punts en comú i voluntat d’entesa. Però també ha volgut aclarir que s’ha segellat un acord que és estrictament municipal i municipalista, i que si «en qüestions que van més enllà de la nostra ciutat» - en referència a temes nacionals- «doncs respectarem el posicionament de cadascú».

Ha manifestat que s’ha firmat un pacte ambiciós i engrescador que té molt lar que «des del primer moment hem de donar respostes que tinguin impacte directe, real i efectiu en la vida quotidiana de les persones».

Aloy s’ha emocionat durat la part d’agraïments, i ha acabat el seu discurs demanant als manresans que es mirin la ciutat amb ulls positius.

El plenari ha començat mogut. Amb una quarantena de persones protestant a la plaça i a l’entrada de l’edifici contra el pacte del 155, en deien; amb gent que ja feia cua més de mitja hora abans de començar; o amb crits de feixistes als regidors del Front Nacional i Vox. Al ple hi ha asistit el president de Vox a Barcelona i diputat, Juan Garriga.

Primer s’ha constituït la mesa d’edat, amb Jesús Alonso (Impulsem), de 71 anys, i Sergi Perramon (Front Nacional), de 30. Són els que, a partir d’aquí han dirigit un ple molt cerimoniós. A primera fila, els alcaldes Joan Cornet, Jordi Valls, Josep Camprubí i Valentí Junyent, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. A l’esquera, vist des del públic, els regidors del PSC, Impulsem i Esquerra. A la dreta, els de Junts i al seu darrere, Fem Manresa. Front Nacional i Vox a l’extrem.

La promesa o jurament

Els regidors electes han jurat o promès el càrrec. Pràcticament tothom ha promès. Els de Fem, per imperatiu legal i sotmesos únicament al poder popular, han dit, i contra el feixisme. Els d’Esquerra han promès treballar per una Manresa pròspera, verda, justa i feminista, i una Catalunya lliure i republicana. Els de Junts per una república catalana políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada. Els de Vox, «por Dios y por España»; els del Front per les llibertats nacionals; i els d’Impulsem per una Manresa que «garanteixi el futur dels nostres fills i filles». Al PSC cadascú ha dit una cosa diferent.

Després han intervingut tots els grups municipals. Anjo Valentí, del PSC ha recordat, emocionat, els seus predecessors en el càrrec com Felip González, i els companys de viatge. Ha afirmat que comença un nou mandat que estarà marcat pel canvi, la cooperació i lleialtat i el coneixement i experiència de tots els membres del govern. «PSC i Esquerra hem fet un pas endavant per la normalització política i superar complexos». Ha reivindicat una política de «proximitat».

Joan Vila, d’Impulsem, l’altra soci el govern, ha dit que él pacte tractarà els problemes quotidians dels ciutadans, però que també ha de servir per «imprimir il·lusió». Va demanar als 25 regidors de l’Ajuntament treballar per la ciutat, donar exemple i fer «política en positiu».

Per Esquerra ha parlat Mariona Homs, qui ha insistit que cal combatre a l’extrema dreta, que Aloy és qui la de liderar la transformació de la ciutat i es va oferir per teixir pons amb Junts. «Caldrà cura ferides», va dir.

La votació s'ha fet com cal. Amb paperetes i urna. Aloy ha tornat a ser l’escollit amb els 13 vots anunciats. Torna a tenir la vara d’alcalde.

En directo

Subscriu-te per seguir llegint