Sense candidatures per dur la FAVM, mentre aflora el malestar amb l’executiva actual

Set entitats veïnals es posicionen a favor de crear una junta gestora que generi diàleg entre les associacions previ al relleu final 

La federació allarga al 15 de novembre el termini per rebre candidatures i manté per al 18 l’assemblea general extraordinària

Una reunió de la comissió de seguretat de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa

Una reunió de la comissió de seguretat de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa / Arxiu/FAVM

Gemma Camps

Gemma Camps

El període per presentar candidatures per rellevar la dimissionària comissió executiva de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) es va exhaurir la mitjanit de dimecres sense rebre’n cap. La comissió ha decidit allargar el termini fins al 15 de novembre, tres dies abans de les eleccions del 18. Mentrestant, set associacions de veïns han fet públic a través de Regió7 el seu posicionament a favor de crear una gestora per portar la federació que afavoreixi el diàleg abans que hi hagi una nova executiva. Una gestora de la qual estarien disposades a formar part persones d’aquestes associacions, que van fer arribar aquesta petició -i la de desconvocar les eleccions del dia 18- a Antoni Erro, president de la federació, a través d’una carta anònima que van deixar-li dimecres a la bústia de la FAVM.

La disparitat de criteris a l’hora de fer el relleu de l’executiva de la federació ha fet aflorar el malestar de les entitats que aposten per la gestora, representades per Carme Carrió (presidenta de l’Associació de Veïns de les Escodines); Vicenç Cano (de l’Associació de Veïns de Vic-Remei) i Rafael Guirado (president de l’Associació de Veïns de Cal Gravat), amb la manera de treballar de l’executiva actual, a la qual retreuen «una dinàmica poc integradora» i «unes formes que ens han allunyat de la federació, que existeix perquè existim les associacions, no a l’inrevés», remarquen. 

Ahir al matí, la comissió executiva de FAVM es va reunir i va decidir prendre una sèrie d’acords lligats amb el fet de no haver rebut cap candidatura que va comunicar tot seguit a les associacions federades (vegeu el text de sota). 

Un dels acords inclou la possibilitat, si no es presenta cap candidatura abans, de posar a votació dels presents en l’assemblea del dia 18 la creació d’una junta gestora per portar la federació durant tres mesos. Erro va explicar a Regió7 que «no és l’aposta de l’executiva actual perquè planteja interrogants i pot plantejar problemes seriosos de governança i d’administració». Va posar com a exemple que «no es pot registrar a la Generalitat» i que associacions de veïns que han funcionat temporalment amb una gestora han tingut molts problemes, per exemple, per fer pagaments als bancs perquè n’hi ha que no les reconeixen.

Justament el d’una gestora és el format pel qual aposten Carrió, Cano i Guirado, que, a banda de les associacions veïnals que representen, no van concretar quines més els fan costat. 

Demanen fer un ‘reset’

«Fa temps que no hi ha hagut participació a la federació per un desencís i la falta d’una dinàmica integradora». Un exemple que posen «va ser dir que les entitats veïnals estaven d’acord amb la manifestació» ciutadana de Manresa diu prou «quan no hi va haver cap reunió per parlar-ne». Al seu entendre, el que convé ara és «que les entitats veïnals ens escoltem, que es creï un marc de diàleg i de comunicació entre tots per veure quin ha de ser el projecte de la federació en una ciutat com Manresa». Un diàleg del qual «poden sortir les persones de consens per assumir els càrrecs executius». No creuen que ara hi hagi l’escenari ideal per triar una nova directiva perquè «no hi ha candidatures de consens i qui surti es cremarà fins al dia 18, sigui qui sigui». En definitiva, demanen fer un «reset per repensar la federació i que l’espai de diàleg sigui constructiu per a tots plegats».

[object Object]

Després de la reunió d’ahir de la comissió executiva de la FAVM, en l’ordre del dia de l’assemblea general extraordinària del dia 18 es mantenen iguals el punt 1 i el 2: la renúncia dels membres actuals de la comissió executiva i la constitució de la mesa d’edat, respectivament. En el punt 3 s’afegeix una «proposta d’acord sobre el document de compromís de col·laboració entre la cooperativa Recer i la federació el 2024». 

El president de la federació, Antoni Erro, recordava ahir que, abans de la seva constitució davant notari, el 3 d’agost, la cooperativa Recer ha fet les peticions de subvencions a través de la federació i que, en el cas de la que s’ha rebut recentment, es va demanar el maig passat, quan Recer encara no estava constituïda i es desenvoluparà al llarg de l’any vinent. A banda, Recer té la seu al local de la federació. Es tracta de garantir la continuïtat d’aquesta col·laboració perquè «no quedin penjats».

El 4rt punt de l’ordre del dia passa per, en el cas que finalment hi hagi una candidatura, que es presenti a l’assemblea i votar-la. Si no hi ha cap candidatura que es presenti, el punt 5 inclou posar a votació la proposta d’acord perquè la federació pugui ser gestionada temporalment per una junta gestora. El punt 6, si la votació surt en positiu, estableix que entre els presents es pugui presentar algú per encapçalar aquesta gestora i que es voti, amb la idea que funcioni durant tres mesos i que, passat aquest temps, es convoquin eleccions. I, si es vota que no, que la mesa d’edat torni a convocar eleccions passats trenta dies des de l’assemblea

El darrer punt, el 7, estableix que, en cas d’aprovar-se la constitució d’una junta gestora o la repetició del procés electoral, les persones amb signatura de l’actual comissió executiva es posen a disposició per continuar pagant nòmines i proveïdors.

La comissió executiva actual de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa la integren: Antoni Erro (president), Marina Hosta (vicepresidenta), Ramon Caballol (secretari) i Lluís Brucart i Lola Terra (vocals). Segons va explicar Erro a aquest diari (vegeu edició del 3 de novembre) han decidit plegar per un tema de desgast.

Subscriu-te per seguir llegint