Comencen a repartir contenidors per posar en marxa el porta a porta als comerços

És el primer pas per implantar el nou model de recollida d’escombraries a Manresa, amb contenidors tancats

Contenidors a punt de ser repartits als comerços de la ciutat

Contenidors a punt de ser repartits als comerços de la ciutat / J.M.G.

Jordi Morros

Jordi Morros

Els comerços de Manresa han començat a rebre els contenidors d’escombraries que hauran de fer servir quan s’implanti a les botigues el porta a porta a mitjans del mes que ve.

Serà el primer pas per implantar del nou model de recollida d’escombraries que a tota la ciutat i que, a part del porta a porta dels comerços, es basarà en contenidors tancats. Són els anomenats contenidors intel·ligents que només es podran obrir amb unes targetes personalitzades.

L’objectiu del nou sistema, que ja funciona a diverses poblacions del Bages, és generar més orgànica i evitar el rebuig. Un altre dels canvis substancials és que la recollida es farà de dia i no pas de nit com fins ara.

Aquest dimarts al matí hi havia una vintena llarga de contenidors de totes les mides i colors al carrer Pare Clotet de Manresa. Una imatge que cridava l’atenció dels vianants i que s’ha repetit els darrers dies a altres punts de la ciutat. Des d’aquí es distribuïen als comerços de l’entorn en funció de les necessitats de cadascun d’ells.

Contenidors per distribuïr als comerços i fer el porta a porta, aquest dimarts al matí al carrer Pare Clotet

Contenidors per distribuïr als comerços i fer el porta a porta, aquest dimarts al matí al carrer Pare Clotet / J.M.G.

Hi havia contenidors de rebuig, amb la tapa negre; d’envasos com plàstics i llaunes, el de la tapa groga; contenidors de l’orgànica, de color marró i el de vidre, amb la tapa verda. El paper i cartó es recollirà com fins ara. És a dir, s’ha de deixar el paquet lligat davant els mateixos comerços. Tots ells amb el lema "Molt de Manresa"

Nou model

El nou model de recollida d’escombraries s’implantarà en qüestió de mesos, segons l’equip de govern (vegeu Regió7 del 24 d’octubre). Es farà per parts i, segons es va anunciar en el seu moment, de forma progressiva per barris.

De fet es va aprovar el febrer del 2020, però la covid va provocar que tot s’endarrerís. Entremig es va convocar el concurs públic per a l’adjudicació del servei de neteja, que ja havia caducat. El setembre de l’any passat es va adjudicar a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per 100 milions d’euros durant 11 anys.

Els contenidors tancats només es podran obrir amb una targeta. Els de l’orgànica i envasos es podran obrir sempre que es vulgui, però el de rebuig no, tan sols uns dies determinats. Els de vidre i paper continuaran sent oberts fins ara.

D’aquesta forma es vol primar la recollida selectiva.

Hi haurà nous contenidors i nous vehicles per buidar-los. Més novetats: es buidaran de dia, entre les 7 del matí i 2/4 d’11 del vespre per minimitzar el soroll a les nits.