L’OAC provisional a la fàbrica del Salt de Manresa es torna a retardar, i ara ja sense data

L’Oficina d’Atenció Ciutadana de la Generalitat havia de començar a funcionar el segon trimestre del 2022 i, després, es va dir que a finals del 2023

Imatge d'arxiu de les obres per fer l'Oficina d'Atenció Ciutadana provisional a la fàbrica del Salt o de l'Aranya

Imatge d'arxiu de les obres per fer l'Oficina d'Atenció Ciutadana provisional a la fàbrica del Salt o de l'Aranya / Arxiu/G.C.

Gemma Camps

Gemma Camps

Un dels serveis que destaca més la Generalitat quan parla de la futura seu de la Catalunya Central que tindrà a Manresa, als antics jutjats, és l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) amb finestreta única, que permetrà als ciutadans fer tots els tràmits lligats a l’administració catalana en un sol lloc. Mentre no es fa realitat, hi haurà una OAC provisional a la segona planta de la fàbrica del Salt o de l’Aranya. Inicialment, havia de començar a funcionar el segon semestre del 2022. Posteriorment, es va dir que estaria a finals d’aquest any, però tampoc. De moment, no hi cap nova data prevista. 

Segons informació demanada per aquest diari a la Delegació Territorial del Govern a la Catalunya Central, per ara, de l’OAC de la Generalitat a Manresa «no hi ha novetats», tampoc «no tenim cap previsió de data d’obertura», i «encara s’hi estan fent obres».

El nou servei s’ubicarà a la segona planta de la fàbrica del Salt, en un espai que havia estat en desús des del seu tancament. Té una superfície diàfana de 810 m² que l’Ajuntament cedeix a la Generalitat durant sis anys en règim de concessió administrativa. A banda de l’OAC, també acollirà temporalment les dependències de la Delegació Territorial a la Catalunya Central. L’administració catalana fa la remodelació i adequació de l’espai per un cost aproximat de 675.000 euros, i l’ocuparà fins a la posada en funcionament del nou edifici corporatiu. 

Una causa multifactorial

L’octubre de l’any passat, demanada per aquest diari, la Generalitat va atribuir el primer retard a diversos factors, com els canvis del departament del qual depèn l’obra, juntament amb el fet que va quedar deserta la primera licitació i va fer falta convocar-ne una segona, que ho va endarrerir tot. 

Igual com passa amb aquesta seu provisional a l’Aranya, també anirà tard la definitiva als antics jutjats, tenint en compte les previsions donades quan van començar les obres, el setembre del 2022. 

Aleshores, Ricard Font, secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, va detallar a Regió7 que, fets els actuals enderrocs i les prospeccions arqueològiques, l’estiu d’aquest any havia d’arrencar la construcció de l’edifici, amb una durada de tres anys més un per deixar a punt l’interior per entrar-hi a treballar. Segons aquesta previsió, per tant, havia de quedar acabat del tot a l’estiu del 2027, un any més tard del que ja s’havia anunciat inicialment, en què la data s’havia situat en el primer semestre del 2026

Ara com ara, les obres encara no han començat. De fet, tal com va informar aquest diari el passat dia 25 de novembre, tot just ara s’està preparant la licitació i la futura adjudicació de l’obra de construcció del nou edifici, amb una previsió de començar-lo de cara al setembre del 2024. Per tant, si la durada de les obres és de tres anys, més un per deixar-lo acabat, no estarà fins al 2028.

Subscriu-te per seguir llegint