L’aigua de reg de la Séquia de Manresa ha passat de 800 a 60 litres per segon

Hores d’ara el canal només porta aigua per regar un dia a la setmana 

Canal de reg a l’horta de Viladordis

Canal de reg a l’horta de Viladordis / MIREIA ARSO

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Situació molt complicada a Manresa amb la restricció d’aigua per la sequera. La Séquia que permet regar l’horta del Poal i de Viladordis ha passat d’aportar 800 litres per segon a 60.

La dada la va fer pública en el darrer ple municipal el grup municipal de Junts, que va presentar una moció per reclamar mesures que permetin la supervivència de les explotacions agràries que queden, prioritzant el seu abastiment al dels petits horts d’autoconsum.

El regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet, va admetre que la situació és complexa. «En altres llocs hi ha zones de regadiu amb aigua a pressió, una tecnificació amb la qual no compta el Bages i, per tant, no podem regar amb aspersors».

"Si ens hem de dutxar menys, ens dutxarem menys"

Huguet va estar d’acord amb el fet que cal fer l’esforç de prioritzar l’horta productiva. I, portant-ho a l’extrem, va dir que «si ens hem de dutxar menys, ens dutxarem menys, perquè s’ha de preservar una cosa tan bàsica com beure aigua i poder-nos alimentar i no malmetre aquesta horta tan delicada».

Va explicar que els 60 litres per segon no són continus al llarg de la setmana sinó que es concentren en un dia. «A hores d'ara la Sèquia porta aigua només un dia la setmana. ¿Qui pot continuar regant i fent sobreviure les seves plantes amb només un dia a la setmana de reg? Doncs qui té basses. I les basses les tenen els professionals», va dir. Va afegir que «són els que tenen la capacitat per fer la inversió i poder continuar. Això implica bombar aigua i gastar electricitat».

Va reiterar que ja s’està prioritzant els productors i que només poden regar amb aigua de la Séquia «els empadronats, cosa que ha emprenyat els municipis de més al nord», perquè s’ha posat fre a una pràctica amb segles d’història, «que els furtius podien regar a canvi d’una multa», mentre que ara «els estem perseguint. Hem reforçat les inspeccions i no està sent gens fàcil. A vegades cal anar amb els Mossos, perquè surt el pagès aficionat de torn dient que de cap manera i n’hi ha que s’encaren amb el sequiaire que el que va a fer és a tancar una de les bombes que no hi hauria de ser».

El regidor d’Acció Climàtica va afirmar que «la guerra de l’aigua ha arribat a Catalunya i hi ha feina per fer acumulada de fa segles. Tenim un canal del segle XIV que s’ha de posar al dia. Tenim subvencions demanades per poder fer part d’aquesta transformació de digitalització, entre altres aspectes, però necessitarem molts anys».

Va explicar que s’està tancant el pla d’actuació de la diagnosi tècnica del sistema alimentari de Manresa, presentada al març, i que la moció de Junts es rebutjava perquè ja s’estava portant a terme el que proposava.

Subscriu-te per seguir llegint