SOS Racisme denuncia que a Manresa es fan "batudes policials racistes" contra joves magrebins

L'entitat afirma que des de la baralla multitudinària al Passeig de Manresa s'han intensificat els dispositius per aturar i identificar joves

Mossos i Policia Local asseguren que els controls no es dirigeixen cap a un col·lectiu concret i que lluiten contra la multireincidència

Dispositiu especial després de la baralla que va tenir lloc al Passeig de Manresa a finals de setembre

Dispositiu especial després de la baralla que va tenir lloc al Passeig de Manresa a finals de setembre / ARXIU/FRANCESC GALINDO

Laura Serrat

Laura Serrat

SOS Racisme denuncia que des de la baralla que va tenir lloc al Passeig de Manresa, a finals de setembre de l'any passat, s'estan produint batudes policials "racistes" contra joves d'aparença magrebina. L'associació afirma, en un comunicat que ha fet públic aquest dimarts, que s'estan estenent els dispositius policials per intensificar la vigilància sobre aquest col·lectiu de forma injustificada. Per la seva part, fonts dels Mossos i la Policia Local de Manresa desmenteixen que s'estiguin fent batudes contra cap col·lectiu concret i assenyalen que els controls policials pretenen combatre la multireincidència.

L'associació situa el punt d'origen d'aquestes batudes en la baralla que va tenir lloc el 23 de setembre, al Passeig de Manresa, el centre neuràlgic de la ciutat, quan un grup de joves es van començar a llançar taules i cadires. L'episodi va mobilitzar un grup de veïns a convocar una manifestació contra la inseguretat, impulsada per la plataforma Manresa diu Prou, que va generar polèmica i acusacions creuades de racisme. De fet, només uns dies abans, es va organitzar una contramanifestació convocada per diverses entitats socials per oposar-se als discursos xenòfobs i denunciar "la brutalitat" de l'operació policial contra els menors que van participar en la baralla.

Des d'aleshores, SOS Racisme assegura que s'han intensificat els dispositius policials coordinats per Mossos d'Esquadra, Policia Local i Policia Nacional per parar, identificar i intervenir joves i menors d'edat d'aparença magrebina. En el comunicat, l'entitat alerta sobre el perill d'establir una relació directa entre immigració i delinqüència i demana que es deixi d'intentar resoldre amb "repressió policial" qüestions que són resultat de desigualtats globals i estructurals. De fet, considera que l'increment de la presència policial al carrer pot comportar "un augment de violència i de racisme policial envers certs col·lectius".

Per tot això, reclama que s'aturin les batudes que "atempten contra la dignitat de les persones" i que "contribueixen a relacionar migració amb delinqüència". També exigeix que es posi fi a les narratives que assenyalen els menors estrangers no acompanyats "com a infància perillosa". L'entitat recorda que és un deure de l'administració la protecció dels infants i adolescents migrants que arriben sols i evitar que es construeixi un estigma social pejoratiu contra ells.

La policia assegura que la lluita és contra la multireincidència

Davant de les acusacions de l'entitat, els Mossos d'Esquadra neguen que els dispositius es dirigeixin cap a un col·lectiu concret. Fonts del cos policial expliquen a aquest diari que durant els controls no es fan identificacions racials que identifiquin els infractors com a part d'un grup específic. També assenyalen que un dels objectius del treball conjunt amb la Policia Local i la Policia Nacional és lluitar contra la multireincidència. Una de les actuacions en aquest àmbit és el dispositiu Tremall, que es du a terme de forma periòdica per tal de capturar lladres que són reincidents.

Per la seva part, fonts de la Policia Local de Manresa també desmenteixen que els controls es dirigeixin contra la població magrebina i que aquests hagin incrementat d'ençà de la baralla que va tenir lloc al Passeig de Manresa, a finals de setembre. "Els controls són els habituals i els que estableix la llei en una ciutat de gairebé 80.000 habitants. La policia actua quan ha d'actuar per preservar la seguretat", assenyalen les mateixes fonts.

Subscriu-te per seguir llegint