Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del pla Ventcat per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d'un episodi amb fortes ratxes de vent a la zona del Pirineu i Prepirineu. A primera hora d'aquest dimecres, els primers cops de vent ja han arribat al Berguedà, on s'han registrat ratxes de 84,2 km/h al Santuari de Queralt i 72,7 km/h a Guardiola de Berguedà, segons dades del Meteocat.

S'estima que a partir d'aquesta matinada i durant tot el dimecres, la possibilitat de vent superior als 90 quilòmetres s'estendria a l'Alt i Baix Empordà amb una major intensitat. A l'àmbit de cobertura de Regió7, l'avís afectarà el Solsonès, el Berguedà, la Cerdanya i l'Alt Urgell. A causa de la precipitació important de neu que es preveu fins dimecres al migdia al vessant nord del Pirineu, hi haurà la possibilitat del fenomen del torb. Així mateix, es preveu fort onatge a les comarques de l’Alt i Baix Empordà, sobretot a partir d’aquesta dimarts a la nit i fins dimecres. La direcció de l'onatge serà de nord-est i hi haurà mar de fons.

Protecció Civil demana extremar precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres. Avisen també que a nivell urbà cal ser molt prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals i objectes nadalencs a la via pública. A nivell preventiu, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Recorden que tampoc és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Una dotzena de serveis relacionats amb el temporal

Els Bombers de la Generalitat han dut a terme una dotzena de serveis relacionats amb el temporal de vent entre les deu de la nit de dimarts i les set del matí d'aquest dimecres. La majoria estan relacionats amb arbres caiguts a la via pública i cap d'ells ha estat greu. Una de les incidències s'ha produït a Oliana (Solsonès), on un arbre, mogut per la força del vent, ha quedat recolzat en una casa de l'avinguda del Solsonès. Una dotació dels Bombers s'ha desplaçat fins al domicili per fer un desemborsament i evitar que l'arbre caigués a la via pública.

N'han informat fonts del cos que han apuntat que onze s'han registrat a la Regió d'Emergències de Girona i un a la de Lleida. Protecció Civil va activar dimarts la fase d'alerta del pla Ventcat per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d'un episodi amb fortes ratxes de vent a la zona del Pirineu i Prepirineu. S'estima que aquest dimecres l'episodi s'estendrà a l'Alt i Baix Empordà amb més intensitat.

El component del vent serà nord i afectarà sobretot cotes altes del Pirineu i el sector del cap de Creus i cap de Begur. A causa de la precipitació important de neu que es preveu fins aquest dimecres al migdia al vessant nord del Pirineu, hi haurà la possibilitat del fenomen del torb. Així mateix, es preveu fort onatge (maregassa) a les comarques de l’Alt i Baix Empordà. La direcció de l'onatge serà de nord-est i hi haurà mar de fons.