Blog 
A tort i a dret
RSS - Blog de Xavier Domènech

Arxiu

 • Mitges veritats

  Mariano Rajoy va tancar la sessió matinal de la moció de censura retraient a Pedro Sánchez que no podia ser president del Govern perquè no havia guanyat les eleccions, i en democràcia –va afegir– governa qui guanya les eleccions. Una afirmació que com a mínim hauria de ser matisada, per no dir que es tracta d’una mitja veritat, que és pitjor que una mentida.

  El sistema institucional espanyol és de tipus parlamentari. Els ciutadans trien uns representants, que al seu torn elegeixen i controlen el Govern i aproven lleis i pressupostos. El Govern espanyol és elegit pel Congrés dels Diputats mitjançant el procediment d’investidura, semblant al que es practica al Parlament de Catalunya. En tots dos casos és elegit aquell candidat que obté el suport de la majoria de diputats, amb independència de si el seu partit va ser el més votat o no. Encara més: per ser investit president espanyol no cal ni tan sols ser diputat (és el cas de Pedro Sánchez, que va renunciar a l’escó quan van fer-lo fora de la secretaria general del PSOE, i no l’ha recuperat).

  D’altra banda, hauríem de definir en què consisteix guanyar unes eleccions. No és el mateix ser el partit amb més vots, ser el que obté més escons, o aconseguir la majoria absoluta de diputats. En aquest darrer cas, la victòria és incontestable i dóna dret automàtic a governar. En qualsevol dels altres, pots sortir a dir que has guanyat i segurament t’ho respectaran, però per governar hauràs d’aconseguir el suport d’un nombre suficient de diputats d’altres formacions. I si no l’aconsegueixes, no governaràs.

  El partit amb més vots i diputats al Parlament de Catalunya és Ciutadans, però Junts i Esquerra sumen més i han fet president Quim Torra. A Manresa, el primer mandat de l’alcalde Jordi Valls i el segon de Josep Camprubí van ser fruit d’un acord d’esquerres que es va imposar al grup més votat, que era CiU. A Badalona es va fer un pacte per evitar que García Albiol continués governant, tot i tenir el doble de regidors que el segon grup.

  El sistema parlamentari en vigor fa dependre el Govern de la confiança de la majoria de diputats, i quan aquesta confiança es perd, entra en crisi la legitimitat per continuar governant. Si Rajoy creu que aquests mecanismes no són democràtics, hauria de canviar les lleis corresponents, però ha tingut sis anys per posar-s’hi, i no ho ha fet. Ara no té cap dret de queixar-se exhibint mitges veritats.

   

   

  Compartir a Twitter
  Compartir a Facebook