La segona edició del Guirigall Fest convida per primer cop una banda internacional

El cicle s'obrirà el 10 de febrer amb els emmascarats mexicans Austin TV, que han tornat als escenaris després d'una dècada i es tancarà el 20 d'abril amb els manresans Los Valientes de cap de cartell

Per la sala El Sielu passaran també els madrilenys La Paloma, un dels noms capdavanters de la nova formada de bandes de guitarres i els manresans Bright Joy, Fckmylife , Dogteeth i Run Out The Close

Austin TV actuarà el 10 de febrer

Austin TV actuarà el 10 de febrer / Imatge promocional

Susana Paz

Susana Paz

El Guirigall, el col·lectiu nascut a mitjans del 2022 i format per una desena de bandes de l'escena alternativa de Manresa i comarca, celebrarà la segona edició del Guirigall Fest amb tres nits de concerts a la sala El Sielu. Un cicle que repeteix formaT i que es farà el 10 de febrer, el 16 de març i el 20 d'abril i que torna portant a la capital del Bages, per primer cop, una banda internacional, Austin TV, un grup de post-rock instrumental format en 2001 a Ciutat de Mèxic en el seu retorn als escenaris després de gairebé una dècada. El grup mexicà d'emmascarats, segell distintiu de la banda, reprèn els directes amb nou disc: Rizoma (2023) i després d'actuar, entre d'altres, al festival mexicà Vive Latino, on van reunir més de 30.000 persones. El primer Guirigall Fest va portar més de 800 persones a El Sielu en l'estrena d'un cicle que va tenir un escenari propi en la darrera festa major de Manresa. El Guirigall de Festa Major va reunir, apunta el col·lectiu, unes 5.000 persones per veure Cala Vento, Los Valientes i les Mourn.

Un dels objectius del col·lectiu, com explicava a aquest diari un dels seus impulsors, Jordi Escrigas, era «ajuntar bandes locals amb bandes reconegudes d’àmbit català i estatal i «crear relacions entre elles». Ara, es fa un pas més amb una aposta internacional però amb la intenció primària. I es mantenen dues reivindicacions: situar Manresa "com a parada obligatòria per a grups referents de l'escena estatal" que nodreixen els circuits menys comercials i reactivar l’escena local: més bandes i "més comunitat".

Les dates dels concerts:

10 de febrer: Austin TV serà el plat fort del primer dia del Guirigall Fest, que també tindrà la música dels manresans Bright Joy, que portaran el seu so cold-wave i post-punk per primer cop al cicle. El trio, amb dos membres de Los Valientes a les seves files, torna després d’un llarg període sense passar pels escenaris. El cartell es completarà amb els també manresans Fckmylife, que repeteixen al Guirigall després de presentar-se en societat en la primera edició.

16 de març: L'ara trio madrileny La Paloma encapçala el cartell de la segona data. El seu noise pop nascut al barri de Tetuán els ha convertit en un dels noms més destacats de la nova fornada de bandes de guitarres. Autors d'himnes involuntaris, en poc més de dos anys de trajectòria omplen sales d'arreu de l'estat. El seu llarg de debut és Todavía no (La Castanya, 2023). Van actuar al Primavera Sound, a Barcelona. En aquesta segona data del Guirigall Fest repeteixen els també membres del col·lectiu, els manresans Dogteeth, amb un primer EP, Undergarments (2023). I per primera vegada, les manresanes Run Out the Closet, (Premi Tendències de Regió7) que van debutar a El Sielu amb el seu primer EP, Red , el febrer passat amb el seu indie-pop-indie-rock estatal i internacional que remet de Wallows a Cariño. 

20 d'abril: Per primer cop, una banda manresana encapçala una data del Guirigall: El festival acabarà amb Los Valientes, una de les formacions catapultades a l'escena indi estatal. A Los Valientes els acompanyaran "dues bandes amigues": Els vigatans Power Burkas, un dels" últims i millors" grups sortits de l’escena osonenca i del mític segell BCore que portaran a Manresa el seu punk desenfadat; i Los Chivatos, banda sorgida a Bilbao tot i no ser d’allà i ara afincada a Madrid que practica el que ells mateixos defineixen de Ñunk (entre grunge i punk).

Entrades i horaris

Com expliquen els promotors del festival, els horaris d’actuació es decidiran de forma totalment aleatòria el mateix dia del concert per "afavorir que la gent vingui a primera hora i gaudeixi de totes les actuacions fins al final". En els tres concerts del cicle, l'obertura de portes d'El Sielu sera a les 8 del vespre. La primera banda actuarà a 2/4 de 9; la segona a 2/4 de 10 i la tercera a les 11 de la nit.

Les entrades ja es poden adquirir a www.guirigallfest.com (10 euros anticipada i 13 a taquilla). Aquest segon cicle torna a tenir la col·laboració de Rockzone i Mondosonoro com a mitjans oficials.