Accident de tren a Rodalies: 155 ferits en xocar dos trens de l'R4 a l'estació de Montcada i Reixac

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha fet 3 trasllats en estat lleu a diferents centres sanitaris

ACN

155 persones han resultat ferides per l'encalç de dos trens de la línia R4 a l'estació de Montcada i Reixac Manresa (Vallès Occidental). Protecció Civil ha informat que hi ha 150 ferits lleus i 5 persones de poca gravetat. No hi ha hagut cap persona atrapada i s’han fet 29 trasllats en estat lleu a diferents centres sanitaris. L’accident ha obligat en un primer moment a interrompre la circulació en les línies R4, R7 i R12, en els dos sentits, però els combois ja circulen per via única.

Imatge de l'encalç de dos trens a l'estació de Montcada i Reixac Manresa

Imatge de l'encalç de dos trens a l'estació de Montcada i Reixac Manresa / Maria Belmez

L'accident que ha deixat almenys 155 ferits ha passat a les 7.50 hores, quan un tren de l'R4 que circulava en direcció Barcelona ha topat amb un altre que estava estacionat a l'estació de Montcada i Reixac Manresa, ha explicat la companyia ferroviària a Regió7. Ambdós havien sortit des de Terrassa i, en total, portaven uns 1.300 passatgers, segons Renfe. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha assegurat que el tren que entrava a l'estació estava fent la maniobra de frenada amb marxa a la vista, que es fa freqüentment en aquesta i en altres estacions.

Diverses passatgeres han detallat a El Periódico, del mateix grup editorial que Regió7, que l'accident s'ha produït tot just quan arribaven a l'estació de Montcada, però que el tren llavors "anava lent". "Hi havia molta boira. El tren no anava tan ple com habitualment, però l'impacte ha sigut fort i tots hem xocat contra la persona del davant. A molta gent li ha sagnat el nas de la contusió, ulleres trencades...», explica Míriam Baró, amb un tall a la cara, que viatjava des de Terrassa fins a Barcelona per feina.

Mossos està investigant les causes de la topada. Hi han treballat Bombers, amb 7 dotacions, Sistema d'Emergències Mèdiques (23) i Mossos d'Esquadra (7). El telèfon d’emergències 112 ha atès la primera trucada d’un passatger a les 07.59 hores. 

Abans de les 11 del matí el tren ja estava totalment evacuat i Protecció Civil ha habilitat el Centre Cívic Jaume Balmes per l'atenció i acollida de persones amb la Creu Roja i la Policia Local de Montcada i Reixac. El Centre de Comandament Avançat s'ha habilitat a la mateixa estació de Montcada-Reixac Manresa.

Afectacions a l'R4, R7 i R12

La topada ha provocat que es veiés interrompuda la circulació de les línies R4, R7 i R12. ADIF i RENFE han informat a les 09.10 hores que la circulació tornava a estar permesa per la via 1 (via única de circulació).

En aquest sentit, cap a les 9 del matí, a l'estació de Manresa s'estava informant sobre l'incident als passatgers, que ha fet que molts decidissin canviar el seus plans i viatjar en Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, segons ha pogut comprovar Regió7.

Aquesta és, com a mínim, la cinquena incidència que acumula la línia R4 en menys de dues setmanes. Els retards o les eliminacions de trens s'han convertit en situacions bastant habituals per als passatgers d'aquesta línia en els darrers dies.

Missatges de suport als ferits

Les reaccions per l'accident no han trigat a arribar. Un dels primers ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha assegurat que està "en contacte amb Protecció Civil conèixer l'evolució dels ferits". El republicà també ha "desitjat una ràpida recuperació" als afectats i ha assegurat que ara "calen totes les explicacions de Renfe, Adif i el govern espanyol". A més, ha emfatitzat que cal millorar el servei a Catalunya de forma "urgent".

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha desitjat una "ràpida recuperació" a les persones ferides en l'accident de trens. A través de Twitter, el cap de l'oposició ha apuntat que està "molt pendent" de les informacions que li continuen arribant. "El meu agraïment als equips d'Emergències per la seva ràpida actuació", ha afegit Illa.

L'alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, la republicana Adriana Delgado, també ha mostrat el seu suport a les víctimes. "Tot el suport a les persones afectades i ferides en el xoc entre dos trens de Rodalies 4, la línia de #SVCastellet, a l'estació de Montcada i Reixac, estem a l'espera de rebre més informació", ha dit.