Treballadors de Lledoners tornen a bloquejar l'accés a la presó per reclamar més seguretat

A tots els centres, inclòs Lledoners, s'han fet minuts de silenci en record a la cuinera de Mas d'Enric assassinada dimecres a mans d'un intern

Les protestes s'estenen també a Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric, Quatre Camins i Joves i Wad-Ras i en total, hi ha uns 4.000 interns que no poden sortir de les cel·les

Minut de silenci dels treballadors de Lledoners per la mort de la cuinera a Mas d'Enric

Laura Serrat

ACN

Prop de 200 treballadors penitenciaris tornen a bloquejar aquest dilluns la presó de Lledoners. Se sumen a les accions que van començar divendres divendres a Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2, Mas d'Enric, Quatre Camins i Joves i Wad-Ras contra l'assassinat dimecres d'una treballadora a Mas d'Enric, al Catllar (Tarragona), i per demanar més mesures de seguretat i el cessament de la cúpula penitenciària. Els funcionaris que han tallat l'accés al centre, han fet un minut de silenci en record de la treballadora assassinada la setmana passada.

En la segona jornada de protesta a Lledoners, s'han aplegat prop de 200 treballadors a les portes de la presó que funciona amb serveis mínims. Els concentrats preveuen quedar-s'hi fins a les 9 del vespre i asseguren que els següents dies les mobilitzacions continuaran a l'espera que dimiteixi l'actual cúpula de Jústicia del Govern, a qui acusen de fer una política que ha incrementat l'índex de conflicitivitat a les presons en els darrers anys.

La Conselleria de Justícia no descarta possibles sancions als funcionaris de presons que no vagin a treballar aquests dies de protestes a les portes dels centres, que estan bloquejant els accessos i sortides de treballadors i complica la vida interna de les presons. De fet, aquest dilluns al matí hi ha més de 4.000 presos tancats a les seves cel·les, cosa que la consellera, Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, han qualificat de “confinament” pitjor que el viscut durant la pandèmia de covid els anys 2020 i 2021. D’altra banda, Ubasart ha reiterat l’oferta de diàleg als sindicats, i ha tornat a descartar destitucions o dimissions perquè la crisi requereix “tot l’equip a ple rendiment”.

El matí, presó a presó

Pel que fa a les presons de Quatre Camins i Joves, però, els Mossos ho han evitat i han obligat a deixar un carril obert. A la presó de dones, coneguda popularment com a Wad-Ras, hi ha una vintena de treballadors concentrats que han permès la sortida dels interns en tercer grau i l’entrada d’aliments, però no la resta de moviments. Fonts d’Interior asseguren que els treballadors que vulguin poden accedir als centres.

Des del Departament d’Interior han remarcat que a tots els centres en realitat es permet l’accés de funcionaris encara que sigui a peu, però que ja és voluntat seva decidir si ho fan o no. Expliquen que en algunes presons s’ha fet relleu, com ara a Mas d’Enric, alguns a Lledoners i també a Wad-Ras. S’ha constituït el CECOR per controlar la situació.

A Brians, els Mossos han tallat els accessos en vehicle a les dues presons, però un centenar de treballadors han accedit caminant i impedeixen l’últim accés als centres penitenciaris amb una petita foguera i pneumàtics. La presència policial, però, és discreta. Els treballadors que han d’entrar al matí per ara no han volgut accedir a la presó. Hi ha uns 300 treballadors concentrats. Els treballadors expliquen que la direcció ha demanat als treballadors que no han entrat al matí que enviïn un correu a Recursos Humans dient que no han pogut accedir a la presó. 

Des d’aquest centre, Alberto Gómez, del sindicat CSIF, ha insistit a demanar la dimissió de la consellera Ubasart i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. Ha explicat que no es reuniran amb cap interlocutor fins que no es produeixin aquests destitucions. També ha remarcat que el tall està sent pacífic, i que només si hi hagués incidents greus a les presons començarien a entrar companys. “Això està per sobre de tot”, ha dit en declaracions a l’ACN.

En canvi, a Quatre Camins a primeríssima hora hi havia un fort desplegament policial amb unitats antiavalots que han deixat un carril obert perquè la presó no quedés bloquejada. A l’altre carril s’han situat els treballadors, una cinquantena, que han fet una foguera, tot i que els Mossos els han advertit que l’havien d’apagar.

Els treballadors de Quatre Camins creuen que els Mossos han evitat el bloqueig de la presó perquè en aquest cas hi ha un conflicte en paral·lel amb el director d’aquest centre penitenciari. Ja s’ha produït el canvi de torn i s’ha reduït la presència policial. La carretera està completament oberta al trànsit. Han arribat més treballadors i un centenar ocupa l’ample de la calçada, però quan s’apropa un cotxe es retiren per deixar-lo passar.

A Brians, els Mossos han tallat els accessos en vehicle a les dues presons, però un centenar de treballadors han accedit caminant i impedeixen l’últim accés als centres penitenciaris amb una petita foguera i pneumàtics. La presència policial, però, és discreta. Els treballadors que han d’entrar al matí per ara no han volgut accedir a la presó.

En canvi, a Quatre Camins hi ha un fort desplegament policial amb unitats antiavalots que deixen un carril obert perquè la presó no quedi bloquejada. A l’altre carril se situen els treballadors, una cinquantena, que han fet una foguera, tot i que els Mossos els han advertit que l’hauran d’apagar. Els funcionaris denuncien que s’ha fet quedar a dormir a molts companys per poder garantir el torn al matí, i molts d’ells interins. També es queixen que les agressions en 10 anys han passat de 47 anuals a 300 l’any 2023.

Els treballadors de Quatre Camins creuen que els Mossos han evitar el bloqueig de la presó perquè en aquest cas hi ha un conflicte en paral·lel amb el director d’aquest centre penitenciari. Ja s’ha produït el canvi de torn.

Pel que fa Mas d’Enric, el tancament es fa a uns 100 metres de la presó amb arbres, pedres i pneumàtics, en aquest cas sense encendre. Hi ha una cinquantena de treballadors que han vingut de matinada per evitar que els Mossos impedissin el bloqueig. Han fet pintades en alguns murs de les instal·lacions demanant la dimissió de la consellera de Justícia i del director de la presó. A la tanca es mantenen les dues pancartes que ja hi havia divendres amb els lemes ‘Justícia Núria’ i ‘Més seguretat, més protecció i més recursos’.

A la presó de dones, inicialment s’ha permès l’entrada i sortida de persones. Han pogut accedir repartidors d’aliments i també han sortit els interns en tercer grau, però la vintena de treballadors que s’hi han concentrat no permetran més moviments.

Al centre de Puig de les Basses només deixaran tornar als interns que tornen del permís de cap de setmana i permetran l’entrada de Mossos. Una cinquantena de persones hi són des de les 4 del matí i han advertit que no marxaran fins que no dimiteixin Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

Poc moviment a l'interior

Tot i que inicialment hi havia dubtes, finalment s’han pogut obrir les cel·les a la presó de Brians 2 i els seus 1.400 interns podran sortir de les mateixes, igual que també passa a les presons de Quatre Camins i Joves. Tot i així, la vida no és la ordinària, ja que no s’hi poden fer activitats ni tallers. En total, són uns 4.000 interns els que romanen tancats a les seves cel·les a les presons de Brians 1 (1.034 persones), Wad-Ras (106), Lledoners (802 interns), Mas d’Enric (793), Puig de les Basses (717) i Ponent (625 presos). A la presó de dones es permet que les internes puguin sortir per dutxar-se perquè les instal·lacions són molt antigues, però després han de tornar a les cel·les.

Mobilitzacions a l'Estat

La protesta dels funcionaris de presons catalans fruit de l'assassinat d'una cuinera a la presó de Tarragona s'ha estès aquest dilluns per diversos centres penitenciaris de tot l'Estat. Segons fonts d'Insititucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l'Interior, aquest matí s'han registrat concentracions de funcionaris als accessos de 9 centres: Màlaga 2, Albocàsser, Madrid 5, Múrcia 1, Madrid 6, Sevilla 2, Picassent, Dueñas, i Fontcalent. Aquestes concentracions, segons les mateixes fonts, han provocat "en alguns casos" endarreriments en el relleu de personal, però fins ara no s'han registrat "incidents ressenyables" a l'interior dels centres.