Cues a les pastisseries per comprar el tortell de Reis

El de massapà, el de nata i el de crema són els que tenen més tirada, i que no hi falti la fava i el rei

Un tortell de Reis de nata amb fruita al damunt i sucre llustre de la pastisseria La Llaminadura

Un tortell de Reis de nata amb fruita al damunt i sucre llustre de la pastisseria La Llaminadura / Jordi Morros

Jordi Morros

Jordi Morros

«Seran les postres del sopar. Els Reis ja hauran passat i així tot serà més dolç». Ho explicava l’Àngels mentre fa cua aquest dijous al matí a la pastisseria La Llaminadura de Manresa per comprar el típic tortell de Reis. El personal de la pastisseria no donava a l’abast, mentre a fora la cua cada cop s’anava fent més llarga a mesura que avançava el matí.

És un dels dies assenyalats, i «per tradició i perquè ens agrada», la gent està disposada a fer cua. De fet en algun moment o altre d’aquest dijous se n’han format a les pastisseries de Manresa. «Ja m’esperava que n’hi hagués», ha dit la Teresa. «Com cada any». I el dia de Reis, aquest divendres, encara pot ser pitjor, alerten.

El Jan, igual que l’Àngels i la Teresa, també n’ha fet aquest dijous al matí davant La Llaminadura juntament amb el seu pare. «Vinc a comprar el tortell per la iaia», ha explicat. «Anem a sopar a casa seva i li agrada molt». L’han encomanat de nata amb ametlles per sobre.

La majoria de persones que s’esperaven fora de l’establiment ja tenien el tortell encomanat de feia dies. De nata i massapà la majoria. Són els que tenen més tirada. La resta confiava que tindrien els del seu gust. «Et queda alguna cosa?» demanava un client a una de les dependentes de La Llaminadura. El que no faltarà a cada tortell és el rei i la fava.

Anar de bòlit

Són dies comparables als de la mona de Setmana Santa explicava la Carme de La Llaminadura. O sigui, dies d’anar de bòlit. Amb la particularitat que temps enrere el dia fort era el 6 de gener, el de Reis. En canvi ara es reparteix més entre els dies 5 i el 6. Però tot i així els pastissers «marxen quant poden i venen també quant poden».

«Fem els tortells amb massa mare» que ha de reposar tota la nit. És a primera hora quan es comencen a farcir. De nata, de crema, de trufa... «La gent s’ho personalitza. Hi ha qui el vol meitat de nata i meitat de trufa». I també hi ha el de massapà, que no n’hi acostuma a haver, als tortells, la resta de l’any però sí per Reis.

Les cues solen afluixar mentre desfila la cavalcada dels Reis d’Orient, explica la Carme, tot i que «és imprevisible» quan es tornaran a formar. El dia de Reis segur. Serà un tornar-hi.

A Catalunya es preveu que es venguin entre 900.000 i un milió tortells, una xifra similar a la del 2019, l’any abans de la pandèmia, segons el president del Gremi de Pastissers, Antoni Bellart. De mitjana costaran entre un 2 i un 3 % més. Assegura que el tortell de Reis és una tradició molt instaurada i amb unes vendes estabilitzades. «Encara que la situació econòmica no sigui la millor, se celebra pensant amb els nens petits».

El tortell més venut és el de massapà, seguit del de nata i el de crema. El de trufa és a la cua.