Guardiola i Estiarte promouran el lideratge amb valors en una càtedra d’UManresa

La presentació del projecte s’ha fet aquest dimarts al migdia a la FUB amb intervencions dels bagencs enregistrades en vídeo

Guardiola en vídeo enregistrat expressament per la presentació de la Càtedra de Lideratge en Valors d'UManresa

Guardiola en vídeo enregistrat expressament per la presentació de la Càtedra de Lideratge en Valors d'UManresa / SEBASTIÁN PULIDO

Manresa

Relacionar directament lideratge i èxit és un error. És una de les reflexions que ha exposat el santpedorenc Pep Guardiola, actualment entrenador del Manchester City, a la presentació de la Càtedra de Lideratge en Valors que posa en marxa UManresa. S’ha presentat aquest dimarts al migdia a la sala d’actes de l’edifici central de la Fundació Universitària del Bages, FUB-UManresa.

La càtedra la dirigiran el propi Pep Guardiola i l’exwaterpolista olímpic manresà i també membre del cos tècnic del Manchester City, Manel Estiarte (veure Regió7 del 22 de desembre del 2022). El metge Albert Estiarte, director general adjunt de la Fundació Althaia, n’és el subdirector.

La part acadèmica serà en mans del director general de la FUB i doctor en Psicologia, Valentí Martínez; i la directora de desenvolupament corporatiu de la FUB i doctora en Psicologia social, Carlota Riera. Segons ha explicat Martínez, Albert Estiarte ha sigut peça clau per poder tirar endavant el projecte. No ha sigut a la presentació perquè és al Japó amb la selecció de waterpolo. Forma part de l’equip mèdic.

UManresa i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha volgut donar rellevància a l’acte.

Guardiola i Estiarte no hi han sigut presencialment. Però un dels moments culminants de la presentació del projecte ha sigut un vídeo que ha mostrat una conversa entre Valentí Martínez, Manel i Albert Estiarte i Pep Guardiola. Amb el lideratge i els valors com a fil conductor.

Les reflexions

A la conversa, Guardiola assegura que li agrada envolta-se de bones persones que el facin riure. «Vull gent al meu costat que em faci feliç». Així mateix deixa anar la idea que «al nostre món hi ha un excés de resultadisme però, en realitat, no ets millor només pel fet de guanyar. Importa com ho fas». Reflexiona sobre el que es considera massa sovint com un fracàs, i afirma que el «hem de fer aquí és passar-ho bé». Quan li demanen pels seus referents, té un record pels seus primers entrenadors al Gimnàstic de Manresa.

Per la seva part Manel Estiarte reflexiona que un líder és una persona que «sap convertir allò que és complicat en una cosa comprensible, més fàcil. Es tracta que el que tens a prop pugui fer la seva feina ben feta perquè tu l’ajudes».

Càtedres universitàries

Les càtedres universitàries són un instrument per apropar el món acadèmic i el professional, i facilitar la transferència de coneixement i experiència de l’un a l’altre, i també a la societat en general.

La de Lideratge en Valors neix, segons UManresa, amb la voluntat de crear les condicions perquè organitzacions, equips i persones utilitzin el lideratge per promoure canvis positius en l’entorn. Especialment en àmbits com l’empresa, la salut, l’educació i l’esport.

Treballarà en línies diferents: la recerca i la innovació sobre lideratge ètic basat en valors, la docència, la formació, la consultoria i la divulgació, així com el foment d’espais de reflexió i debat, i també de la sensibilització de la ciutadania.

A la presentació, Martínez ha assegurat que el projecte s’ha gestat durant dos anys a foc lent, i que lliga amb la trajectòria de la FUB, «una organització molt vinculada als valors» i al territori. Ha opinat que la «societat actual necessita persones que liderin amb entusiasme, convicció i ètica», per construir un món millor. Ha assegurat, també, que la participació de Guardiola i Estiarte és clau per a la projecció del projecte.

Per la seva part Carlota Riera ha explicat que s’ha ideat un model per debatre, fer recerca i investigar sobre valors com l’ètica, la justícia, l’humanisme, la disciplina, les habilitats comunicatives.

Així mateix ha avançat que ja s’han programat activitats públiques com xerrades, un espectacle per divulgar valors o un taller dedicat al lideratge en el món de la salut. Tot això a partir del setembre. També s’ha posat en marxa la web www.lidva.org, que recull la informació bàsica sobre la càtedra. Riera ha reflexionat que «l’única empremta que deixarem és el nostre exemple».

Compromís amb el territori

A l’acte de presentació hi ha intervingut l’alcalde de Manresa, Marc Aloy. Ha manifestat que la FUB «ens fa sentir orgullosos de la ciutat», i que la càtedra «és més necessària que mai» perquè calen lideratges. «Cadascú des del seu lloc, però calen referents amb valors com l’ètica, la fidelitat o l’humanisme».

Ha clos l’acte el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. Ha subratllat que la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya no tan sols fa docència, recerca i transferència de coneixement, les tres bases d’una universitat. En aquest cas també aporta «compromís social» amb el territori. Va augurar que la càtedra serà un «gran èxit». En part per les persones que hi ha al seu capdavant.

A l’acte també s’ha pogut veure un vídeo de llançament de la iniciativa. L’obre i el tanca Pep Guardiola, i hi apareixen persones conegudes com el periodista Ramon Besa; Òscar Camps, d’Open Arms; el filòsof Ferran Torralba; o la investigadora Anna Veiga; juntament amb persones anònimes, d’entitats de Manresa i professionals d’UManresa.

La presentació ha omplert la sala d’actes de l’edifici mare de la Fundació Universitària del Bages.

La càtedra de Lideratge en valors serà la segona liderada per UManresa. El 2018 es va crear la de Simulació i Seguretat del Pacient que dirigeix la doctora Carmen Gomar, catedràtica d'Anestesiologia i Reanimació de la Universitat de Barcelona. Se centra en la recerca i la transferència de coneixement relacionats amb la seguretat en l’entorn sanitari amb l’objectiu de prevenir i reduir els riscos associats a aquest àmbit, tant per part del pacient com dels professionals.

La UVic-UCC compta, també, amb la Càtedra de Salut Mental amb seu a la Fundació Althaia de Manresa. Va ser la primera d'aquest tipus que es va crear a Catalunya per generar i aportar coneixement basat en l'evidència científica per promocionar, prevenir i assistir la salut mental en les persones d'una manera holística i integrada.