El solar on s'ha de construir la futura seu del Govern queda net d'edificis

En una nova fase d'obres s'han de fer enderrocs a l'interior dels vells jutjats i a la torre dels Procuradors

La passera de les Escodines es comverteix e un mirador amb vistes inèdites de l'entorn de la Seu

Evolució de l'endorroc per fer la seu del Govern a Manresa

Evolució de l'endorroc per fer la seu del Govern a Manresa / Alex Guerreo / Oscar Bayona / Sebastian Pulido

Jordi Morros

Jordi Morros

La passera de les Escodines de Manresa s’ha convertit en un mirador privilegiat per contemplar una nova perspectiva de la basílica de la Seu. Ara sense els edificis d’habitatges que s’interposaven al mig. Els del carrer Codinella. Ni els del Galceran Andreu, on fa anys hi havia la seu de Creu Roja.

El solar que ha queda net d’edificis i de runa, on ara li toca la llum del sol que se li ha negat durant anys, és on hi ha d’anar la futura delegació del govern de la Generalitat a la Catalunya central.

El privilegi de les actuals vistes durarà uns mesos, el que tardin en començar les obres del nou edifici. Un projecte valorat en 20,6 milions d’euros que segons les previsions inicials ha d’estar fet en tres anys i mig.

Un any d’enderrocs

Els treballs d’enderroc pràcticament han acabat gairebé un any després que comencessin. Ho van fer tímidament el setembre el 2022, quan es van començar a aterrar un mur d’un dels extrems del carrer Codinella, el més pròxim al parc de la Seu i que dona una descampat. Però no es va passar d’aquí.

De seguida van començar més preparatius. Es va tallar el trànsit de vehicles al carrer Galceran Andreu i al carrer Codinella; es va restringir el pas de vianants a la zona i també a la Via de Sant Ignasi; es va tapar amb una lona els edificis afectats i es van fer reunions amb veïns i comerciants de la zona per informar de les obres. Tenint en compte que l’àrea d’actuació és en ple Centre Històric, els treballs d’enderroc es van començar a fer de forma manual.

Tot i que no es van aturar en cap moment, sí que es van alentir d’una forma important a causa de l’endarreriment per enretirar una línia elèctrica de baixa tensió que passava per les façanes dels edificis. El que havia de durar quatre mesos, es va allargar fins que a l’abril es va resoldre definitivament el cas de la línia i els treballs d’enderroc es van accelerar. Encara ho van fer més a partir del maig, quan les condicions dels treballs van permetre que comencessin a entrar màquines per aterrar el que quedava dret dels vells immobles.

Més enderrocs, ara interiors

Els treballs d’aterrament es divideixen en tres fases. La primera és la que s’ha acabat ara. La segona fase dels enderrocs ja seran a l’interior de l’edifici dels antics jutjats i a la torre dels Procuradors, que és la que hi ha al costat. La tercera fase consistirà en una intervenció arqueològica a tot l’en terme el Barri Antic de la ciutat per si es troben restes antigues que puguin er ser interessants per estudiar.

Subscriu-te per seguir llegint