La Patum crema els primers fuets dels 6.000 que petaran al llarg de cinc dies

Maces, guites i gegants vells van ser ahir a la nit els protagonistes d’un passacarrers massiu que va constatar les ganes de festa a Berga

Primera nit de Patum i primer contacte amb el foc. Maces, guites i gegants vells són les comparses protagonistes dels passacarrers i aquest dimecres han saltat en diferents punts del centre de Berga en un passacarrers multitudinari.

L’anècdota l'ha protagonitzat la guita xica, que ha fet el primer salt del passacarres, a la plaça de Sant Pere, amb un cartell enganxat al cos on s’hi podia llegir: «On és el meu vestit?», fent una picada d’ullet al fet que els gegants han estrenat vestimenta. L'han lluït sobretot avui al migdia.

Comença el passacarrers de la Patum 2024

Oscar Bayona

400 quilos de pólvora

La pirotècnia és un element característic de la Patum. Es cremaran uns 6.000 fuets en cinc dies, uns 400 quilos de pólvora. Demà, a la Patum Completa de la nit, la primera amb salts de plens, se’n consumiran 131 quilos. Avui, el so estrident dels fuets es feia sentir, l’olor de pólvora envaïa els carrers plens de patumaires entusiasmats amb l’arrencada de la Patum. Fins a les 10 de la nit, els salts pels carrers de Berga s’estan desenvolupant sense incidències, amb les comparses, els músics de la Cobla Pirineu i molt seguici. La nit es llarga, tenint en compte que els passacarrers solen durant entre set i vuit hores. S’acaben amb tirabols a la plaça de Sant Joan i de Sant Pere.

El passacarrers multitudinari ha constatat les ganes de Patum, amb les aglomeracions i empentes habituals als carrers més estrets. Els actes forts de la Patum són massificats, i el passacarrers del dimecres ja fa anys que és potent i atrau també molts forans. Aquests dies, els aproximadament 17.500 habitants que té Berga augmentaran considerablement. Per a establiments turístics, bars, restaurants i comerços més propers al centre neuràlgic de la festa, la Patum és sinònim de fer l’agost. Les perspectives per al sector, són bones. 

Passacarrers de la Patum 2024

Passacarrers de la Patum 2024 / Oscar Bayona / RG7

Per la seva banda, l’alcalde de Berga i regidor de Patum, Ivan Sànchez, s'ha mostrat il·lusionat i amb ganes de Patum i, sobretot, que es visqui de manera responsable i sense incidències: «Espero que visquem una Patum amb il·lusió, alegria i cohesió. Si això es compleix, seré l’alcalde més feliç del món». També s’ha referit a la seguretat, recordant que 310 Mossos d’Esquadra i una vintena d’agents de la Policia Local, juntament amb membres de seguretat privada, vetllaran per al bon funcionament de la festa. «Confio que tinguem una Patum tranquil·la, hem posat tots els esforços perquè així sigui».

Demà, dijous de Corpus, es viurà un plat fort amb la Patum de Lluïment al migdia i la Patum Completa a la nit, amb els salts de plens com a moment àlgid.